Захариева: ЕК иска от нас резултати, препоръките са ясни и обективни

1109
Захариева: ЕК иска от нас резултати, препоръките са ясни и обективни

Съдебната реформа е фокусът и на България, и на ЕК. Това каза правосъдният министър Екатерина Захариева, която заедно с вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главния прокурор Сотир Цацаров се срещнаха с вицепрезидента на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс и еврокомисаря по правосъдие Вера Йоурова в Брюксел.

Темата на разговорите беше изпълнението на препоръките в последния мониторингов доклад да сътрудничество и проверка. Тимерманс и Йоурова изразиха задоволството си от темпа на промените, които България реализира, и отчетоха политическата воля за продължаване на съдебната реформа. Изключително позитивно беше оценено разделянето на две колегии – съдийска и прокурорска – на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и конструктивния тон в Съвета за съдебна реформа към Министерство на правосъдието.

Съветът за съдебна реформа одобри част от промените в ЗСВ

Съветът по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система одобри част от текстовете във втор...

Запознахме ги с разделянето на ВСС, промените в ЗСВ и измененията в НПК. Искат от нас резултати. Основна препоръка е бързина в съдебния процес, намаляване на формализма и борба с корупцията по високите етажи, включително в икономическите сектори. Освен резултати, от ЕК очакват и гаранции за необратимостта и устойчивостта на реформите. Няколко пъти подчертахме, че СВМ не може да се използва за вътрешно-политически цели”, коментира Екатерина Захариева, цитирана от МП.

Тя добави, че препоръките са ясни и обективни – гарантиране на независимост, безпристрастност и по-висока разкриваемост на престъпленията, както и подобряване на работата на институциите.

Това, което чухме днес, беше, че ЕК оценява високо това, което правим, и вярва на искрената политическата воля на настоящото правителство да решава проблемите и да се бори с корупцията. Това се оценява и се вижда, и е важно, защото без политическа воля не можем да постигнем желаните резултати. Аз, лично, оценявам това уточнение от тяхна страна като изключително важно и изключително окуражаващо. Приемането на законодателните мерки ще гарантират необратимостта на процесите”, каза от своя страна Румяна Бъчварова.

Според главния прокурор Сотир Цацаров се е провел откровен работен диалог. „Съвсем ясно беше представено какво е направено и какво предстои. На 30 май предстои поредна мисия за механизма. Тримата сме тук, защото изпълнението на препоръките е обща цел и е в контекста на работния диалог”, заяви Цацаров.

Цацаров, Бъчварова и Захариева в Брюксел за съдебната реформа и борбата с тероризма

Главният прокурор Сотир Цацаров, вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова и правосъдният министър Екатерина Захариева ще пров...

Четирима експерти от Великобритания, Испания, Германия и Холандия ще се запознаят с нормативните актове, регулиращи работата на прокуратурата и с функционалния ни анализ. „Днес показахме какво е направено и какво предстои. Механизмът няма да спре, ако всички власти не обединят усилия, а резултатите не зависят от усилията само на изпълнителната или съдебната власт, а е необходим общ подход на всички власти за постигането им”, каза още Цацаров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика