Захариева хем ни вижда "приятели с всички", хем подкрепи оставане на САЩ в Ирак

2989
Захариева хем ни вижда "приятели с всички", хем подкрепи оставане на САЩ в Ирак
Снимка: БГНЕС

Важно е българският интерес да бъде защитен. Не бих нарекъл визитата в Турция инфарктна. Всъщност премиерът ще открие първия стратегически диалог със САЩ преди това. Така външният министър Екатерина Захариева видя случващото се с "Турски поток" предвид подготовката за налагане на санкции от страна на САЩ за участващи в проекта и съответно реакциите на Русия и Турция.

На въпрос как така сме приятели с всички едновременно, отговорът беше: "Ами успяваме". Българският интерес е да имаме възможно най-много източници за доставка на газ. Имаме интерес от внос на втечнен газ, а газът по "Турски поток" е руски, продължи Захариева, която не коментира дали "тръбата" на "Турски поток" е руска.

Борисов на среща с Путин и Ердоган другата седмица в Истанбул

Премиерът Бойко Борисов ще има специална среща с турския президент Реджеп Ердоган и руския държавен глава Владимир Путин на 8 януари. Р...

Попитана дали в Турция ще има среща между Бойко Борисов и руския президент Владимир Путин, Захариева заяви, че вероятно ще има среща и ще се изчистят "всички недоразумения" колко ангажирана е България с "Турски поток", както и, че вероятно Путин бил заблуден колко бързо напредва строежът на "Балкански поток" т.е. българската отсечка на "Турски поток". На 190 километра тръбите са доставени и положени всички, каза Захариева пред Нова телевизия. Припомнете си в този материал как шоуменът Слави Трифонов обвини Бойко Борисов в лъжа за строежа, като думите на Трифонов копират по-ранни изказвания на бившия вътрешен министър Румен Петков.

Същевременно външният министър отрече, че САЩ натиска да купуваме не по-малко от определен дял втечнен газ с думите, че България ще купува каквото ни е най-изгодно и "никой не ни натиска за нищо". "Трасетата не заобикалят България", добави тя.

Американски и руски интереси

Попитана дали България подкрепя и одобрява убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани, външният ни министър отвърна, че българска позиция – призоваваме за деескалация и успокояване на напрежението. Захариева обаче уточни, че военните мисии на Запада трябва да останат в Ирак, за да не се превърне Ирак в бойно поле заради Иран. "Дано да няма жертви, днес е изключително критичен ден”, каза тя. И посочи, че българските военни в Ирак са "на изчакване", като видя като "грешка" призива на иракския парламент западните войски да напуснат, макар Ирак да имал право да взема суверенно решение. Като рискове от евентуално изтегляне Захариева видя възраждането на "Ислямска държава", нови бежански вълни, но нашите служби не виждат моментна заплаха за България. На пръв поглед случилото се тази нощ е направено от Иран за вътрешни цели, смята Захариева. Какво се случи през нощта в Ирак – научете в този материал!

Борисов превърна темата за главния прокурор и беззаконието в надприказване

Прокуратурата и Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) не са репресивни органи. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването "Лице в ли...

Екатерина Захариева коментира и въпроса с комплекса "Камчия", който всъщност се държи от Русия. Според нея, проблемите там били финансови – не са плащани такси от много време. Това е детски лагер, не нещо друго, увери тя. Повече за "Камчия" научете в този материал!

Захариева отрече и, че новият наблюдаващ ситуацията с правосъдието в България от страна на САЩ няма да разследва, а може да съветва и да подава добри практики. Не може да има функции, при които да "натиска" да се работи по дадени въпроси, подчерта външният ни министър по адрес на Джесика Ким - постоянен съветник по юридическите въпроси към американското посолство в България. Това не е американски мониторинг, добави Захариева.

Джесика Ким идва от Южния район на щата Охайо, където е помощник прокурор. Тя има награда от бившия главен прокурор на САЩ Джеф Сешънс, както и получава национален годишен приз за най-млад федерален юрист от Федералното сдружение на адвокатите, с който са отличавани демонстриралите забележителни правни умения и отдаденост в работата за обществото. Сред най-значимите ѝ спечелени дела са такова за инвестиционна измама за 9 млн. долара, в която са намесени основатели на спортните напитки OXYwater, както и измама срещу двама социално слаби американци, от които са откраднати половин милион долара под формата на акции и пенсионни вноски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика