Захариева и Димитров се разбраха за Договора за добросъседство

3337
Захариева и Димитров се разбраха за Договора за добросъседство
Снимка: МВнР

Делегации от Министерството на външните работи на Република България и от Министерството на външните работи на Република Македония, водени от министър Екатерина Захариева и министър Никола Димитров, проведоха двудневни консултации по проекта на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави.

Разговорите, които се проведоха в България, преминаха в конструктивна атмосфера. Постигната бе база за компромис. Следващата крачка е пристъпване към консултации и вътрешносъгласувателни процедури.

ГЕРБ към Нинова: Договорът с Македония е в секретно деловодство от 3 юли

Министърът на външните работи Екатерина Захариева инициира разглеждане и обсъждане на договора в Комисията по външна политика и чрез не...

Actualno.com припомня, че до оптимистичен изход на преговорите по Договора за добросъседство се стигна след срещата на премиера Бойко Борисов с македонския му колега Зоран Заев.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България ще помогне на Македония да влезе в НАТО. Договорът за добросъседство, който очакваме да подпишем през август, е много важен, смята Борисов. „Трябва като на най-близък съсед и народ да оставим историците да си спорят, но по-голямата тема е Македония в НАТО и ЕС, смята премиерът.

Външният министър Екатерина Захариева заяви, че националният интерес на България изисква подобряване на отношенията с Македония. Ако сега при тази доброжелателност от страна на Македония, не подпишем договора за добросъседство, кога ще го подпишем, подчерта тя. Според Захариева е много важно фактическото подписване на договора за добросъседство, защото е знак дали наистина Македония ще промени отношението си. 

След разговорите с македонския си колега Борисов коментира още, че „в интерес на България е Република Македония да бъде стабилна, единна и независима държава с ясна евроатлантическа перспектива, което минава през сближаването на двете страни и отказ от антибългарската реторика, продължаваща през последните десетилетия“.

Македонски министър пося съмнения за забавяне на договора с България

Македонски медии съобщиха, че договорът за добросъседство с България може и да не се подпише на 2 август, както е планирано. Те се позо...

„България наистина може да помогне много на Македония за евроатлантическия й път - не само с постигнатото от нея, но и с грешките, които е допуснала, за да не ги правим и ние“, коментира от своя страна Заев. Той уточни, „че между двете страни е имало „дълъг период на хладни отношения - според мен по политически причини, който според мен вчера приключи“. Македонският премиер нееднократно подчерта значението на добрите позиции, които България има в Европейския съюз и изрази надеждата си, че през 2018 г. Македония ще получи дата за началото за преговори за присъединяване към ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Не се очертава лесна и стабилна коалиция: Политолози за очакванията след изборите

Председателят на ЦИК се надява да няма пак "кодове" за машините

Росица Матева: ЦИК работи за честни избори 2 в 1

Започва регистрацията на независимите депутати за евроизборите

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика