Захариева не вижда ситуация "Орешарски", имало автоцензура при медиите и без цензура

1388
Захариева не вижда ситуация "Орешарски", имало автоцензура при медиите и без цензура
Снимка: БГНЕС

Нашата цел е четиригодишен мандат. И аз непрекъснато получавам сигнали на изключително недоволни граждани, които не могат да се движат спокойно. Не може да се прави аналогия с протестите срещу кабинета "Орешарски". Не бива да нагнетяваме напрежение, със сигурност има хора, които подкрепят правителството и от симпатизантите на ГЕРБ зависи дали искат да се съберат на митинг. Така външният министър Екатерина Захариева коментира ситуацията от последните дни в България и хипотезата, че предвид многото протести ГЕРБ може да направи митинг и да покаже сила.

Очевидно на опозицията им се иска много да се повтори ситуацията от 2013 година – отначало спонтанно организирани протести, след това с организирани агитки, които да доведат до насилие, посочи Захариева пред Нова телевизия.

Възползват ли се съмнителни кръгове от протестите? (СНИМКА)

Въпросът дали даден протест е "автентичен" възниква винаги, когато всъщност има протест - за каквото и да е. А бурята от протести, коят...

Цените на горивата паднаха – така външният министър защити управлението предвид готвени протести на превозвачи и зърнопроизводители. Но не пропусна да каже как геополитическата обстановка определя цените на петрола

Екатерина Захариева видя и положителния мониторингов доклад от ЕК като знак, че ГЕРБ не са забравили вътрешната политика. Трябва да изработим тези доходи – така тя оправда и законодателната дейност на ГЕРБ.

Конкретно по мониторинговия доклад, външният министър заяви, че правосъдната реформа се правела не заради Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), а заради българските граждани. Захариева видя и по определен начин критиката на Брюксел за медийната свобода, като посочи, че било много важно медиите да се саморегулират, което беше иронизирано от Виктор Николаев с думите "мафията да се саморазкрие". Това принуди Захариева да прочете точен пасаж от доклада на ЕК – че има целенасочен натиск от някои медии срещу съдебната власт, заради което ВСС разработил правила за отговор. На директен въпрос има ли влошаване на медийната среда, Екатерина Захариева отговори с "докладът е добър" и въпросът бил защо в някои международни класации България отива все по-назад по свобода на медиите. Опитите за осветляване на собствеността понякога не се приемат добре от обществото, добави тя.

Критиката е към правителството, конструктивната критика е към автоцензурата, обобщи Захариева, която не се съгласи, че няма автоцензура без цензура. От думите ѝ излезе, че ЕК критикува медийната среда у нас само заради самите медии, не за нещо друго.

Ескалация на напрежението на протестите във Варна и Бургас

Напрежението между протестиращи и полиция ескалира по време на националния протест във Варна и Бургас. Във Варна симпатизанти на Движе...

Същевременно Захариева смята, че МСП имал положителна роля за правосъдната реформа, но трябвало ние да си носим отговорност. Няма някой да направи реформите вместо нас, няма кой да дойде да разследва вместо нас, няма някой да дойде да ни измени законите, заключи външният министър. И призна, че липсвал съществен напредък по отношение на осъдителните присъди, както и че трябва България да създаде ефективни механизми за контрол, които да гарантират продължаване на съдебната реформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Съдът отмени заповедта за уволнението на Ива Митева от парламента: Ето кой плаща разноските (СНИМКА)

Преговорите приключиха: Мария Габриел отива с мандата при президента в 16:00 часа (СНИМКИ)

24 часа по-късно: Няма бял дим над парламента - Мария Габриел не дойде с мандата, преговорите са прекъснати (СНИМКИ)

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика