Захариева: Никога не сме имали териториални претенции към Северна Македония

4299
Захариева: Никога не сме имали териториални претенции към Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Българя отдавна е признала съвременните политически реалности, винаги е подкрепяла независимостта и държавния суверенитет на Република Северна Македония и никога не е имала териториални претенции и никога не е отказвала правото на самоидентификация на нейните граждани. Това каза в изявление вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, предаде агенция „Фокус“. 

Според Захариева внушения в обратната посока са нередни. Тя добави, че както България е признала съвременните реалности, така е редно и Северна Македония да признае историческите реалности, свързани с процеса на създаване на новата национална идентичност.

Българският и македонският външен министър ще разговарят на четири очи

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще приеме министъра на външните работи на Република Северна Македония Б...

„До ноември има още време. В момента екипите и в ЕК от всички държави работят по проект на заключения. Това, което и аз, и министър Османи, казахме, е, че сега ни е моментът да възобновим това, което беше спряно и да постигнем напредък, който съм убедена, че е възможен само ако прилагаме искрен подход в нашите отношения“, посочи Захариева.

„Ускоряването на изграждането на коридор 8 ще бъде най-добро свидетелство и знак към гражданите ни за волята да се свързваме, да правим инвестиции, да подпомагаме бизнеса и да търгуваме един с друг. Надявам се да се преодолее известното забавяне, което има по коридор 8. Нямаше как да не говорим и за COVID-19. По време на пандемията България се доказа като искрен приятел и факт е, че бяхме единствената съседна държава, която през цялото време останахме отворени и подпомогнахме около 17 000 македонски граждани да преминат през територията на България, за да си стигнат вкъщи или да отидат, накъдето са тръгнали. В най-голямата нужда, когато всеки търсеше предпазни средства за лекарите си, успяхме да дарим такива от най-високо качество и ниво, да осигурим дарения и финансиране на най-уязвимите граждани на Република Северна Македония. Продължихме работата и по проектите, колкото и трудно да беше“, добави министърът.

„Обсъдихме и съвместното председателство на Берлинския процес. Мисля, че то е много знаково. За първи път държава нечлен е председател на този процес. За първи път две държави са съпредседатели на този процес. Убедена съм, че на Срещата на върха на 10-и следващия месец отново ЕС ще даде много силен знак за подкрепа на страните от Западните Балкани и се радвам, че това ще се случи точно от София. Мисля, че бъдеще, изградено на взаимно доверие и спазване на поетите ангажименти е от полза и за двете страни. С мъдрост, кураж, воля ще преодолеем известното забавяне и както се разбрахме и с министър Османи ще направим конкретен план във всички сфери на работа: енергетика, околна среда, отбрана, икономика, транспорт и това, за което сме се договорили“, посочи още Захариева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика