Захариева прие държавния министър на външните работи на Катар

2681
Захариева прие държавния министър на външните работи на Катар
Снимка: МВнР

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева прие днес държавния министър на външните работи на Катар Султан Бин Саад Ал-Мурейхи, който е на работно посещение в София в рамките на обиколка на Балканите, съобщиха от МВнР.

Двамата обсъдиха двустранните отношения и ситуацията в Залива. Захариева увери Ал-Мурейхи, че България подкрепя решаването на кризата чрез диалог по пътя на дипломацията. „Гледаме с надежда на посредническата мисия на Кувейт, която се ползва с широка международна подкрепа и е израз на усилията за преодоляване на разногласията в рамките на Съвета за сътрудничество на арабските държави от Залива”, добави Захариева.

„Ние сме на визита в приятелска държава. Признателни сме за ясната позиция на България, изразена от българския министър-председател Бойко Борисов”, заяви държавният министър на Катар.

Вицепремиерът и държавният министър обсъдиха подготовката на планираната за ноември т.г. визита на емира на Катар шейх Тамим Бин Хамад Ал-Тани в България. Емирът-син шейх Тамим Бин Хамад Ал-Тани пое властта от баща си шейх Хамад Бин Халифа Ал-Тани през 2013 г. и досега не е посещавал страната ни. Министър Захариева припомни, че Емирът-баща е бил в София 2 пъти през 2009 г., като изтъкна, че планираната визита показва приемствеността и готовността за запазване на активния политически диалог между двете държави, но и възможността за осъществяване на конкретни икономически проекти.

„Имаме чудесни приятелски отношения, готови сме да работим в посока тяхното практическо изражение чрез засилване на икономическите връзки и стокообмена”, каза Захариева. В допълнение беше обсъдена и възможността паралелно с визитата на Емира да бъде проведена и третата сесия на междуправителствена комисия за икономическо и техническо сътрудничество между България и Катар.

В Доха, където все още няма постоянна делегация на Европейския съюз и няма посолство на Естония, България пое местното председателство на ЕС от 1 юли. „Това означава, че България една година ще председателства Европейския съюз в Катар. Нека използваме този период за задълбочаване на връзките между Катар и Съюза”, подчерта вицепремиерът Захариева.

Министър Захариева и държавният министър Ал-Мурейхи обсъдиха и предизвикателствата в сферата на сигурността, борбата с тероризма и енергийната сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com