Захариева: Вярвам, че съдебната реформа ще се случи по най-добрия начин

588
Захариева: Вярвам, че съдебната реформа ще се случи по най-добрия начин
Снимка: БГНЕС

Вярвам, че съдебната реформа ще се случи и то по най-добрия начин. Голяма част от предложенията, между първо и второ четене, не са в духа на закона, но се надявам да се одобри вариант на Закона за съдебната власт, максимално близък до проекта на МС, изготвен от експертният съвет за съдебна реформа. Това каза днес по БНТ министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Тя изрази учудване, че се лансират предложения, които вече веднъж са били направени, но не са били приети от съвета за съдебна реформа и изрази надежда разумът да надделее. Екатерина Захариева определи отношенията си с членовете на Висшия съдебен съвет като студен мир и не скри, че част от решенията му са учудващи и необмислени.

Официално сме роби според Върховния административен съд, но има как да отвърнем

Когато правителството увреди своите граждани, Георги Колев (бел. ред. - председателят на Върховният административен съд) и ВАС отказват...

Относно кадровите решения на ВСС, министърът заяви, че те са отговорност на съвета, но тя не ги харесва. Според Захариева в съдийската колегия все още има напрежение.

На въпрос за проверката, извършвана на прокуратурата от Европа, министърът обяви, че тя ще е полезна, защото след нея ще бъде представен обективен, професионален и полезен анализ. Захариева увери, че проверяващите получават пълно съдействие и подкрепа от всички институции.

Министърът на правосъдието каза, че референдумите са важна част от демокрацията, но трябва да се използват внимателно и кампаниите да са обективни, а не популистки. "Особено по регионални въпроси, хората трябва да бъдат питани. За националния, тези които питат, трябва да са отговорни", смята Захариева.

На въпрос за подготвяния закон за противодействие на тероризма, тя посочи, че в него има гаранции за защита на правата на всички граждани, дори и на заподозрените в тероризъм. "Заповедите за ограничителни мерки, подлежат на обжалване в съд. Законът е балансиран и не съдържа риск за правата на останалите граждани, по мек е от подобни закони в редица други европейски страни", каза правосъдният министър.

Панов: Без работеща съдебна система няма как да се говори за антикорупционни реформи

Няма как да се говори за антикорупционни реформи без работеща съдебна система. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВК...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика