Захариева за визитата в Турция: Обозримо е да паднат визите за Турция в ЕС

3217
Захариева за визитата в Турция: Обозримо е да паднат визите за Турция в ЕС
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз и в частност Германия разчитат много на добрите отношения, които премиерът Бойко Борисов има с Турция. Канцлерът Меркел дори е помолила г-н Борисов да използва добрите си връзки в разговорите с Анкара, заяви външният министър Екатерина Захариева в коментар за постигнатото при визитата ѝ заедно с премиера Бойко Борисов в Турция.

На конкретен въпрос какъв е резултатът от визитата в Турция, Захариева отговори, че са поети ангажименти отношенията ни да са партньорски, да продължат усилията в борбата с тероризма и опазване на границата. Специално за споразумението за реадмисия между ЕС и Турция външният ни министър каза пред Нова телевизия, че Турция е декларирала няколко пъти, че иска да се присъедини към Европейския съюз. Първата цел е визовата либерализация за турски граждани, което, по думите на Захариева, е обозрима цел. Неслучайно се каза, че изборите минават, практичната работа остава, добави Захариева на конкретен въпрос за минали изказвания против ЕС от страна на Анкара. 82% е намалял натискът върху българската граница след това споразумение за реадмисия, ЕС също изпълнява ангажиментите си за помощта от 3+3 млрд. евро, увери Екатерина Захариева.

Разграничи ли се Анкара от посланик Гьокче при визитата на Борисов в Турция?

Турция се разграничи от посланика си у нас Сюлейман Гьокче. Дипломатът не беше включен в официалната делегация на турската държава по в...

Не сме говорили за конкретни искания от Турция за екстрадиция на турски граждани, коментира външният ни министър, спирайки се на последствията от случая "Бююк". Захариева не пропусна да каже, че превратът в Турция е бил „незаконен” и екстрацията на Бююк е направена по закон, въпреки че имаше съдебно решение в България, забраняващо екстрадицията.

Относно липсата на турския посланик в България Сюлейман Гьокче, външният ни министър смята, че това е знак, че Анкара иска да забрави предишните неразбирателства. Имаше непремерени изказвания на Гьокче преди изборите и в подкрепа на една от партиите у нас. Не сме говорили за ДОСТ или за която и да е друга партия, каза още Захариева. Турция ни вижда като съсед, като част от ЕС, увери тя.

Външният ни министър застъпи за пореден път тезата за т.нар. горещи точки, които да бъдат на турско-сирийската граница – позиция, която защитава и Бойко Борисов. Тези мигранти трябва да бъдат близо до дома си, много от тях са икономически мигранти, каза тя.

Да, Борисов и Ердоган са приятели. Много важно е във външната политика да имаш добри отношения, дори и да има различни мнения по някои въпроси, заяви Захариева, която добави, че за рождения ден на Бойко Борисов турците му поднесли торта с българското знаме. Стана ясно и, че на нея не ѝ е направило впечатление Турция да се е превърнала в султанат.

Борисов пред Йълдъръм: Трябва да сдобрим Турция и ЕС

Ние трябва да положим усилия, особено през предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, с редица регионални и други мероп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Андрей Цеков: При кабинета "Петков" утвърдихме списък с над 400 общински проекта (СНИМКИ)

Румен Радев намекна, че ще назначи Главчев и за външен министър

Изненада: Димитър Главчев предложил на Радев да оглави Външно министерство

Антон Хекимян vs Борис Бонев: Лют спор за бюджет, паркоместа и заплатите на общинарите

Сандов: "Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ

Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и Румен Радев

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика