Първо четене: Противоконституционен ли е Законът за извънредните мерки? Готвените мерки

8546
Първо четене: Противоконституционен ли е Законът за извънредните мерки? Готвените мерки
Снимка: БГНЕС

С голямо мнозинство беше приет на първо четене т.нар. Закон с мерки за извънредното положение заради коронавируса. 129 депутати гласуваха "за", 70 се въздържаха, основно от БСП. Предстои второ четене и гласуване, за да стане законопроектът закон, като това трябва да стане на 20 март.

Беше решено днес, 18 март, до 18:00 часа да се подават предложения за изменения между първо и второ четене!

Важно е да се подчертае, че всички мерки важат само докато законът е в сила, а той е в сила само докато е в сила извънредното положение в България – засега само до 13 април, 2020 година.

Дебатите

Председателят на НФСБ Валери Симеонов поиска промяна по отношение на ограничението "извънредно положение" за закона (той важи само докато това положение е активно), защото то е до 13 април, а може да се наложи по-дълъг период. Симеонов каза и, че трябва да има полицейски час и ограничаване на движението на моторни превозни средства – както е в ситуация на война. Той беше категоричен, че законопроектът трябва да бъде опростен и ревизиран между двете четения. Гласуването на второ четене ще е в петък, 20 март.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита къде е допълнителното възнаграждение от 1000 лева за лекарите и посочи, че вместо това има предвидена глоба от 300 до 1000 лева за медици, ако откажат да работят в условия на епидемия/пандемия без основателна причина (не се уточнява какво е основателна причина). И поиска да знае има ли България Държавен резерв или не? Не приемате и да се увеличат наказанията за спекулантите, които сега се наказват със 100 лева глоба. Нинова попита и какво става с обещанието държавата за 3 месеца да дава 60% от разходите на доказано пострадали от кризата с коронавируса бизнеси. Къде са 500-те милиона от ББР, продължи с въпросите Нинова и подчерта, че трябва да има актуализация на държавния бюджет. Горанов обаче не мисли за такова нещо – как така, заяви лидерът на БСП и подчерта, че между първо и второ четене социалистите ще искат отваряне на Държавния закон, отлагане на плащането на битовите сметки и ясен механизъм за включване на частните болници в борбата с епидемията.

Зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов припомни, че обикновеният човек, който си седи вкъщи, трябва да плаща сметки. И поиска синдикатите да се включат с повече предложения – например да не се плащат лихвите по главниците на кредити от физически лица и малък бизнес по време на извънредното положение. Правосъдният министър Данаил Кирилов отвърна, че не трябва да се спират лихвите по главниците, а да няма наказателни лихви и да не се изземва имущество, докато има извънредно положение.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев подчерта, че всички големи засегнати от коронавируса държави решили да направят специален фонд и в него да налеят всички средства, които не са крайно необходими за функционирането на държавата. Ще настояваме това да стане, каза той. Според него, на първо място мерките в Европа са насочени към ликвидността на бизнеса - т.е. да има пари за икономиката.

Въпросителните

На първо място, създава се възможност министърът на здравеопазването с нарочна заповед да въвежда по-тежки противоепидемични мерки. Според адвокат Любомир Владикин, това е правно неграмотно, защото това е делегиране на права и трябва да стане чрез приемането на изричен закон. При дебатите Валери Симеонов пък каза, че този текст всъщност обезсмисля всичко друго в закона за противоепидемичните мерки. Затова бившият вицепремиер поиска ограниченията да са за икономическата дейност, да се ограничат религиозните дейности (събиранията), както и въвеждане на полицейски час и ограничение на движението на моторни превозни средства.

БСК стартира "Е-борса за взаимопомощ"

БСК стартира "Е-борса за взаимопомощ" на адрес - www.bia-bg.com/offer, заради кризисната ситуация с коронавируса у нас. В нея фирмите м...

Според Крум Зарков от БСП, това е противоконституционно. "Философията на този закон е спасявай се поединично", категоричен беше той. И предупреди, че вероятно на второ четене нито един текст няма вече да е същият. А колегата му Валери Жаблянов заяви, че България не е в състояние на война, припомняйки думите на главния прокурор Иван Гешев.

Правосъдният министър Данаил Кирилов пък не видя нарушение в това, че здравният министър издаде заповед за извънредни мерки, която не е обнародвана.

С промяна в Кодекса на труда (чл. 120в, ал. 1) се дава възможност работодателят да издаде заповед за спиране на работата при извънредно положение – частично или изцяло, независимо дали компанията е държавна или частна. Валери Жаблянов от БСП обаче попита кой контролира на какво основание се спира работа – не било ясно дори дали това е Министерският съвет, макар че такава е обсъжданата логика, но не е изрично разписано.

Другият голям въпрос е даването на правомощия на управляващите органи по европрограми да разпределят евросредства по опростен модел, по тяхна преценка и без конкурс. Според бившия социален министър и депутат от ДПС Хасан Адемов това било много важно, защото можело да се насочват средства към медицински проекти по-бързо. Адвокат Владикин обаче смята, че така условията за корупционни практики стават по-добри.

Не по-малко тревожна изглежда промяната през преходни и заключителни разпоредби в Закона за отбраната и въоръжените сили. "При възникване на опасност от въвличане на Република България във военнополитическа криза или във въоръжен конфликт, извън случаите по чл. 109 и 111, по време на епидемия и пандемия на цялата или на част от територията на страната може да се обяви извънредно положение". Това значи, че всяка грипна епидемия ще е основание за извънредно положение, предупреждава БХК!

Директни противоепидемични мерки – към здравето

АЗП: Депутатите забравиха колекторските фирми в Закона за извънредното положение

"От Асоциацията за защита на потребителите сме скандализирани от народните представители, които забравиха да вкарат в новия Закон за ме...

1. Забраняват се посещенията в увеселителни и играли зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо хранене (в законопроекта е използвана думата "обслужване"), питейни заведения, кафенета, сладкарници и МОЛ-ове. В МОЛ-овете може да се ходи само в банкови и застрахователни офиси, хранителни магазини и аптеки. Ресторантите и заведенията за бързо хранене може да правят доставки вкъщи, при спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички останали търговски дейности може да продължат при спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

По тази точка Българският хелзинкски комитет (БХК) посочва, че следва не да се забранят "масови мероприятия", а да се каже колко най-много хора могат да се събират на определено мероприятие. И още - да няма изброяване с думичката "и други", когато става въпрос за забрана, а да се опише точно какво се забранява! Защото при сегашното положение събирането на заседания и конгреси на политически партии не влиза в забраната!

2. Забранява се ходене на ясла, детска градина, училище, при възможност се прилага дистанционно обучение. Забраняват се всякакви групови форми на дейност в сферата на образованието.

3. Забраняват се плановите детски и женски консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, приемът и плановите операции, включително присаждане на органи.

4. Забраняват се обученията и командировките в чужбина. Има предложение българи, пътуващи зад граница по време на извънредното положение, да пътуват със задължителна здравна застраховка. Този въпрос ще го решим между първо и второ четене, обеща правосъдният министър Данаил Кирилов, давайки примери защо трябва да има такава мярка - за дипломати и за шофьори в сферата на международния превоз.

5. Забраняват се свижданията в затворите и арестите. БХК е с категорично становище, че това е абсурдно и трябва просто да се създадат условия за неразпространение на зараза. Комитетът напомня, че в повече затвори свижданията стават през преграда и това е готова мярка.

Борисов: Прибираме до часове сънародниците ни по европейските граници (ВИДЕО)

„До 22 часа сънародниците ни на границите на Полша, Словакия и Унгария, обещаха ни да ги върнат с полицейски екскорт и да си дойд...

6. Документи за парични обезщетения, помощи и пенсии се подават само по електронен път или "чрез лицензиран пощенски оператор".

Нормативни мерки

До прекратяване на извънредното положение всички процесуални срокове по висящи съдебни, арбитражни, административни и изпълнителни производства спират да текат. Изключението е само за наказателни производства.

Спират се запорите на банкови сметки на физически лица, на запори върху заплати и пенсии и извършването на описи на движима и недвижима собственост на физически лица. БСК обаче поиска частта за запорите и описите да важи и за юридически лица, т.е. за компании.

Ще има само спешни и неотложни нотариални заверки, с дежурен нотариус за всеки нотариален район.

Икономически и социални мерки

Банско - затворен град

Поставят Банско под карантина. Това стана ясно по време на брифинг на Националния оперативен щаб. Заповедта на здравния министър К...

Всички работодатели ще могат нареждат дистанционна работа, ако това е възможно за съответната дейност. Ако не е възможно, работодателите трябва да осигурят на работното място филтри, проветряване, дезинфекция, да има изрични инструкции за спазване на лична хигиена и да не се пускат на работа болни от остри заразни болести хора!

През Кодекса на труда се дава на работодателя да въведе непълно работно време за целия период на извънредното положение. А при спиране на работа заради разпореждане на държавата т.е. само в държавни компании, работодателят може директно да пуска работници в платен отпуск без тяхно съгласие. Ако няма платен отпуск, следва неплатен – отново без съгласие на служителя. Ако някой иска да е в платен или неплатен отпуск, следва да отговаря на следните критерии – да е на трудов договор, да е бременна жена, да е майка или осиновител на дете до 12 години или дете с увреждане, независимо от възрастта му, самотен баща на дете до 12 години или дете с увреждане, независимо от възрастта му, служител под 18 години, служител с ТЕЛК за най-малко 50% намалена трудоспособност.

С нов чл. 218а в Кодекса на труда се предлага следното – при извънредно положение всеки работещ да може да получи 50% от брутната си заплата, но не по-малко от 75% от минималната заплата, като това се плаща изцяло от работодателя. БСК се обяви категорично против и поиска половината от минималната предвидена заплата да се плаща от държавата! Отделно, ако работодателят сам спре работа, да плаща една брутна трудова заплата, но БСК иска 60% от това да се поеме от държавата.

Месечните социални помощи се дават без да има нужда децата на получаващите задължително да ходят на детска градина и училище и без да се полага общественополезен полезен труд или да се учи за преквалификация.

Ако сте подали заявление за помощ заради увреждане, ще може да получите помощ от датата на подаденото заявление, но на база изготвена индивидуална оценка, съгласно социалния закон.

Срокът на валидност на личните карти и шофьорски книжки, които изтичат до 31.10.2020 година, се удължава с 6 месеца.

Заради коронавируса: Правителството вече може да заседава дистанционно

Министерският съвет вече ще може да заседава дистанционно - след промени в Устройствения правилник на Министерския съвет и на неговата ...

Наказателен кодекс

На първо място, нарочен текст за медицинската помощ - медици, които откажат без уважителна причина да помогнат на болни при условия на емидемия и пандемия и ситуацията е свързана със смъртни случаи, да са наказват с пробация от 1 година и глоба от 300 до 1000 лева. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която е лекар по професия, поиска това да отпадне.

Има и текст за фалшивите новини (неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука и тревога или невярна информация за разпространението на заразителна болест) – до 3 години затвор и 1000 до 10 000 лева глоба, а ако има "значителни вредни последици", глобата е от 10 000 до 15 000 лева и престоят в затвора става 5 години. Искрен Веселинов от ВМРО подчерта, че партията има разработено предложение за допълнителна промяна, но то ще бъде представено между първо и второ четене.

"С посоченото изменение в Наказателния кодекс се наказва всеки, който предава "невярна информация за разпространението на заразителна болест", без значение дали е умишлено или не, предупреждава БХК. "Този текст допуска наказателно преследване на деяния, които не следва да се въздигат в престъпление, тъй като много от информацията, която сега се разпространява за коронавируса, е невярна", добавят от НПО-то.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 18 март"

"Нови и нови ограничения в Европа заради коронавируса, който се проявява все повече"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика