Парламентът уважи ветото на президента по Закона за извънредното положение

8146
Парламентът уважи ветото на президента по Закона за извънредното положение
Снимка: БГНЕС

С достатъчно голямо мнозинство - 118 гласа, парламентът подкрепи ветото на президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение. Ветото беше в два аспекта – фалшиви новини и спекула.

Съгласно гласуването днес, отпада параграф 3, т. 2, буква "а". Това е точно текстът, според който се влиза в затвора до 3 години и се налага глоба от 1000 до 10 000 лева за разпространение на "невярна информация" за заразителна болест. Текстът влизаше като поправка в Наказателния кодекс, чл. 326. 180 депутати от общо 180 гласували се съгласиха тази поправка да отпадне.

Отпада и текстът за спекулата, който беше предложение на БСП – по-точно на лидерът на социалистите Корнелия Нинова и нейният екип. Този текст беше вкаран в Закона за защита на потребителите и в него проблемите бяха два – формулировката "необосновано високи цени", както и това, че всички търговци трябваше "да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца" преди обявяването на извънредно положение или настъпването на бедствие по смисъла на Закона за защита при бедствия.

Съгласно приетото, от момента на обнародване на Закона за мерките по време на извънредното положение, бизнесът ще трябва да плаща авансово корпоративен данък, на база прогнозната си данъчна печалба за 2020 година. Спират се запори, но не и действия по вече започнати запори – а изпълнителни действия по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс ще има само в защита на важни държавни или обществени интереси. Освен това, с обнародването Агенция „Митници” ще може да дава бевъзмездно конфискувани стоки, необходими за болници, за работата на БЧК, за детски градини, училища, социални заведения, държавни и общински учреждения. Също от влизането в сила на закона, не спират да текат само сроковете по наказателни производства за налагане на мерки за принуда – т.е. в случаи като арест и обжалването му, и по Закона за екстрадиция, както и давностните срокове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права и се пораждат задължения. Остават да се правят неотложни нотариални производства и ще има дежурни нотариуси по райони, осигурени от Нотариалната камара.

Ревизоро: С вързани ръце сме за заразните отпадъци и водата на Перник без извънредния закон

За спешни разпореждания на Щаба или правителството за обезвреждане на заразните отпадъци от коронавируса и за снабдяването на Перник с ...

Не се спират социално-осигурителните, пенсионните и здравните осигуровки.

Дебатът

Първа на трибуната застана председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която не пропусна да каже как президентът "начертал демаркационните линии" и се подиграл с опасността от коронавируса на 3 март, при честванията на Шипка. Тя не пропусна да наблегне и на тезата на Красимир Ципов пред правната комисия – че "невярна информация" съществува в (чл. 260в, 350а). В името на борбата с коронавируса обаче ГЕРБ подава ръка за съпричастност и дава пример, стана ясно от думите на Дариткова.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова видя "пропилян кредит на доверие" що се отнася до управлението на ГЕРБ и "Обединени патриоти". Тя обвини управляващите, че не се разблокирал Държавния резерв и така нямало маски за лекарите и населението – дали пък в резерва няма липси, попита Нинова. Соцлидерът попита и къде е записано в закона обещанието за още по 1000 лева за лекарите и медицинските сестри. Тя попита и как за 20 дни България вече е на дефицит от 3,5 млрд. лева, след като беше на излишък от 1,5 млрд. лева. Нинова обвини управляващите, че не приели замразяването на сметките за ток, парно и вода, а вече имало 1300 регистрирани безработни за ден. Накрая Нинова обвини управляващите и, че не предложили нищо по-добро за спекулата от нейното предложение, което "сигурно не е съвършеното". "Ще подкрепим ветото с разбиране, че нашият текст не е съвършен", заяви соцлидерът и се закани да иска докрай социално-икономически план от управляващите за пострадалите от кризата с коронавируса.

Тома Биков от ГЕРБ отвърна, че няма закон, който да спре спекулата – просто трябва да няма дефицити и няма да има спекула.

Светкавично и единодушно правна комисия подкрепи ветото на президента по Закона за извънредното положение

Единодушно, с 19 гласа "за", водещата парламентарна комисия по въпроса със Закона за извънредното положение - правната, подкрепи ветото...

Александър Симов от БСП пък посочи, че много по-лош ефект от т.нар. фалшиви новини имали думите на финансовия министър Владислав Горанов, че сега не било време да се говори за демокрация. "Свободата на словото е ценност на ценностите и не може да я поставяме под риск", подчерта червеният депутат. "Хората трябва да имат правото да казват каквото си искат, а не да чувстват постоянна заплаха от полицейска кубинка", добави той.

Адашът му от ВМРО – Александър Сиди, не се съгласи с ветото за "невярната информация" и даде примери – че депутатите си гласували 45 дни ваканция, че водата на София е отровена (това беше разпространено от Таско Ерменков) и как кацали самолети на Безмер да заселват Странджа, като убиват козичките на баба Дора. Сиди обаче похвали президента за ветото върху текстовете за спекулата и добави, че ВМРО няма да подкрепи ветото за фалшивите новини и ще внесе отново текст за борба с фалшивите новини – той беше представен в края на миналата седмица. След това Сиди и Симов се заубеждаваха кой повече подкрепя качествената журналистика – ВМРО или БСП.

Крум Зарков, също от БСП, иронизира, че ГЕРБ се считали за непогрешими и не си признали за фалшивите новини, като добави, че щом президентът вижда двусмислие в текстовете за спекулата, БСП се съгласява и приема, че не трябва да се приемат. А Георги Свиленски попита защо ГЕРБ подкрепили предложението на БСП за спекулата и какви хора са хората, подкрепящи "групово предложение". Свиленски буквално се подигра и на Бойко Борисов за вчерашната му тирада от час и нещо, в която, по думите на червения депутат, Борисов обяснявал как ходел през 90-те години да купува хумана за дъщеря си, която е родена 1983 година.

Кирилов пое вината за закона за спекулата, щяло да може да съдим България за нарушени права

Безспорно законът за извънредното положение е полезен. За гражданите, важните неща са уредбата на осигурителните и образователните прав...

Павел Шопов от „Атака” пък каза, че трябвало да има единение, но не и то "да намирисва на сделка". Според него, сделката се състояла в предложение на Йордан Цонев и Хамид Хамид, с което се разчиствали "вътрешни за ДПС сметки". Шопов така и не посочи кой текст има предвид, но заключи, че "ДПС в момента управлява".

Венец на целия дебат беше моментът, в който председателят на парламента Цвета Караянчева прекъсна депутата от БСП Валери Жаблянов с думите, че "либерализмът ѝ се изчерпал". Караянчева наказа още Спас Гърневски от ГЕРБ и Стоян Мирчев от БСП, защото се обиждаха на "терорист - фашист". А Искрен Веселинов от ВМРО посочи след тези нападки, че парламентът трябва да покаже, че вдъхва кураж, а с такива прояви не се получава.

Колегата на Веселинов – Юлиан Ангелов, попита къде е парламентарната група на "Воля", "българските безотговорници", а Караянчева отвърна, че не може да влияе на решенията на депутатите да присъстват или не в пленарна зала.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 23 март"

"190 са потвърдените случаи на коронавирус в България (ВИДЕО)"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика