Заков в Брюксел: НАТО ще защитава всеки сантиметър от съюзническата територия

2389
Заков в Брюксел: НАТО ще защитава всеки сантиметър от съюзническата територия
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Драгомир Заков посочи пред колегите си от останалите членки на НАТО, че най-важна е отговорността на съюзниците да защитават своята територия и населението си срещу заплахите и предизвикателствата, тестващи устойчивостта на нашите общества и надеждността и способността за отговор от Алианса.

Това се случи на двудневната среща на министрите на отбраната на държавите членки на НАТО в Брюксел. Заков заяви, че единството, солидарността и сплотеността са в основата на общите ценности на Алианса и е важно да се предприемат всички необходими стъпки за тяхната защита. „Във фокуса на засилването на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО следва да останат гарантирането на способността на Алианса за отговор, подходящото ниво на готовност и възможността за бързо усилване“, каза той, цитиран от пресцентъра на Министерство на отбраната.

В рамките на двудневните интензивни заседания министрите на отбраната разгледаха предложения, обсъдиха и постигнаха съгласие по редица важни за Алианса теми в контекста на променената среда за сигурност и подготовката за предстоящата среща на върха в Мадрид в края на юни.

Самолетът, нарушил въздушното ни пространство, не е представлявал заплаха, увери Заков

В нито един момент самолетът, който навлезе във въздушното ни пространство без предупреждение, не беше заплаха за цивилна или военна ин...

През втория ден се проведе заседание на Северноатлантическия съвет във формат „30“, посветено на адаптацията на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО. Министрите на отбраната обсъдиха конкретни мерки за неговото по-бързо и ефективно усилване, с цел гарантиране защитата на цялата територия на Алианса. Те отново подчертаха, че тези мерки ще останат строго отбранителни и съобразени с нивото на заплаха.

Форумът приключи с работна сесия във формат „30“, посветена на ресурсното осигуряване. Съюзниците обсъдиха изпълнението на ангажимента за инвестиции в отбраната и увеличаването на общото финансиране. Министрите подчертаха значението на продължаването на инвестициите в отбраната и необходимостта от адекватно ресурсно осигуряване на Алианса в този критичен момент.

В своето изказване министър Заков препотвърди политическия ангажимент за постигането на 2% от БВП за разходи за отбрана до 2024 г., както и присъединяването на България към Иновационния фонд на НАТО.

В рамките на форума Драгомир Заков проведе среща с министъра на отбраната на Грузия - Джуаншер Бурчуладзе, на която бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес. Заков разговаря по конкретни теми и с колегите си от Румъния, Италия, Унгария и Гърция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика