Зам.-енергиен министър също се чуди какво става с руския газ за големите в ЕС

3449
Зам.-енергиен министър също се чуди какво става с руския  газ за големите в ЕС
Снимка: БГНЕС

И Италия, и Германия са намерили начин как да плащат за руския газ, тъй като не смятам, че "Газпром" им го дарява. Какъв начин са намерили да платят не знам. Ние отправихме питане за допълнителни разяснения, но получения отговор от „Газпром“ не дава никаква сигурност за начина на извършване на плащанията. Единственото допълнително разяснение е, че ако платим в долари, парите няма да напускат „Газпромбанк“, а там ще бъдат превалутирани. Това обясни зам.– министърът на енергетиката Пламен Данаилов в ефира на Нова телевизия относно плащането в рубли за получаване на природен газ.

Попитан ще се смята ли за платено, ако преведем парите в долари, зам.-енергийният министър обясни, че няма да се смята за платено, защото ние сме извършвали плащане е в долари и преди, но от „Гарпром“ са ни върнали парите, защото нямаме открита сметка в рубли.

„Няколко пъти писмено поискахме разяснение какъв ще бъде курса в рубли, на който ще се превалутира. По механизма, които беше предложен, ясно пишеше, че плащането се счута за завършено, когато се завери сметката в рубли“, обясни той.

"Имаме писмо от ЕК, че плащането в рубли е нарушение на санкциите", добави той. "Откриете ли сметка в рубли, ще се счита за нарушение на санкциите", бяха точните му думи.

През миналата седмица от ЕК обясниха, че откриването на сметка в рубли "излиза извън пределите на насоките, които Европейската комисия дава за спазване на режима на санкциите срещу Руската федерация". Само че това дали някой открива сметка в рубли следва да бъде контролирано от съответните национални органи на съответната държава.

ОЩЕ: Премиерът от Рим: Има различни условия от „Газпром” за различните страни

Отстъпка от 25 ст. на литър при зареждане на 50 литра гориво предвижда правителството

Хората ще получава отстъпка от 25 стотинки на литър гориво при зареждане на 50 литра. Отстъпката ще се получава директно при зареж...

Данаилов увери, че американските кораби с газ пътуват към България. “Изпълнителните директори на газовите дружества са на работно посещение в Далас. Една от основните задачи е уговаряне на дългосрочни доставки на поносими и взаимноизгодни цени”, каза той.

Заместник-министърът каза, че в края на годината изтича договорът на България с “Газпром”.

“Много е добре да работим да станем водороден хъб на Балканите, но за това трябва време”, завърши той.

Указанието на ЕК е, че за руския газ трябва да се плаща съгласно условията на действащия договор т.е. в твърда валута в повечето случаи на контракти между страни-членки на ЕС и Русия и да се декларира, че щом това плащане е извършено, купувачът е изпълнил задължението си по договора с "Газпром". Това прави нещата крайно неясни, макар че на срещи при затворени врати представители на ЕК са посъветвали европейския енергиен бизнес да не отваря сметки в рубли в руската банка. Но дипломатически представители на страните-членки коментират пред Bloomberg, че нарочно съветите са били двусмислени, за да може да се откриват сметки в рубли. Официално ЕК не коментира тези срещи и разговори.

Каква е схемата на плащане за руския газ, която руският президент Владимир Путин наложи след като страната му попадна под ударите на западните санкции? Всеки купувач от "неприятелска държава" си открива две сметки в "Газпромбанк" - едната е в твърда валута (евро или долари), а другата е в рубли. Купувачът плаща в твърда валута, след това парите се превалутират в рубли, като това става при сделка на Московската фондова борса. Няма срок кога ще бъде завършена сделката т.е. може да бъде платено в твърда валута и да изтече срока за получаване на доставка преди конвертирането в рубли, няма и гарантиран пазарен принцип на обмен, защото борсата е под пълния контрол на Русия. В първото десетдневние на май обаче Кремъл даде леко назад и "Газпром" предложи превалутирането да става през Националния клирингов център на Русия. По този начин има повече сигурност за купувача, тъй като в клиринговите къщи задължително има трета страна т.е. арбитър, който е неутрален спрямо купувача и продавача.

Зам.-енергийният министър: Газовите доставки за април са гарантирани

Газохранилищата в Европа преди този зимен сезон бяха запълнени по-малко в сравнение предходни години. Една от причините е липсата на до...

В момента Полша и Нидерландия настояват да има по-ясна и твърда насока от ЕК по въпроса с плащането на руския газ - какво може и какво не може.

И още

Относно отстъпката от 25 стотинки на литър при зареждането на гориво Данаилов обясни, че когато се дава тази отстъпка, после се приспада от задължението по ДДС. "Така се намалява сумата, която имат да внасят. Тук важният момент, който трябва да бъде изработен, е някой да не събере касовите бележки и да му се издаде фактура. Това няма да е правомерно. Механизмът по контрол трябва да предотврати това събитие", заяви зам.-министърът на енергетиката.

Попитан свършиха ли парите за потушаване на недоволствата, зам.-министърът на енергетиката заяви, че не вижда причина за голяма част от протестите. „Всички данни показват, че предприемачите се справят добре. Да, вече възможностите на бюджета доста се изчерпа и трябва да се спре раздаването на средства на всеки, които изреве“, каза Данаилов.

ОЩЕ: Отстъпка от 25 ст. на литър при зареждане на 50 литра гориво предвижда правителството

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика