Започват проверки в дневните центрове за хора с увреждания

2838
Започват проверки в дневните центрове за хора с увреждания
Снимка: БГНЕС

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане (АСП) да се извършат тематични проверки в дневните центрове за деца и младежи с увреждания и в Дневните центрове за пълнолетни лица с увреждания. Проверките ще обхванат и центровете за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ), съобщиха от Социалното министерство.

Контролът ще бъде завишен и от страна на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). "По този начин ще имаме пълна картина доколко отделни оплаквания на представители на хора с увреждания са основателни и как можем да подобрим качеството на обслужването", коментира министърът по време на посещението си в Панагюрище.

Петков: Работата по проекта на Закона за хората с увреждания напредва с бавни стъпки

Работата по проекта на Закона за хората с увреждания напредва с бавни стъпки в правилната посока. Това заяви социалният министър Бисер ...

Петков допълни, че смисълът на тези проверки е да се оптимизира използването на немалкия ресурс, който и сега държавата влага в тази система. Той припомни, че през 2017 г. и в началото на 2018 г. усилията на ДАЗД са били насочени към завишаване на контрола във всичките 276 Центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в цялата страна.

89 са дневните центрове за деца и младежи с увреждания, които функционират в страната, припомни министърът. Дневните центрове за пълнолетни лица с увреждания са 79. "Това е около 1/6 от всички социални услуги, които вече проверяваме. За държавно делегирани дейности в бюджета за тази година са отпуснати 230 млн. лв.", уточни министър Петков.

По време на посещението си в Панагюрище министър Петков посети дневен център за деца и младежи с увреждания и дневен център за пълнолетни лица с увреждания. Той се увери, че условията в двата центъра са добри, а персоналът е интегриран. Министърът благодари на кмета на Панагюрище Никола Белишки за високото качество на социалните услуги в града. В срещата участва и областният управител на Пазарджик Стефан Мирев. "Тук видяхме, че за да функционират пълноценно дневните центрове, помагат общините, помагат и дарители. Панагюрище е добър пример как може чрез обединяване на силите да се осигурят всички необходими условия за хората с увреждания, така че те да се възстановяват", коментира Петков.

Той припомни, че се подготвя Законопроект за социалните услуги, чиято цел е подобряване на достъпността и качеството на тези услуги.

Помощта на държавата за хора с увреждания - по-малко пари, повече услуги

Очаквам днес да се съберат всички и да обсъдят нашите предложения за Закона за хората с увреждания. Мисля, че в проектозакона има подкр...

В рамките на работното посещение в Панагюрище министър Бисер Петков посети и „Асарел Медет“ АД, където разговаря с изпълнителния му директор Делчо Николов и подробно се запозна с производството на предприятието. Той сподели, че е впечатлен, че компания с толкова тежко производство успява да поддържа нулев травматизъм, благодарение на инвестиции в безопасни и здравословни условия на труд. Министърът се срещна и със стажанти в дружеството. Той припомни, че МТСП съвместно с МОН работят по законодателни промени, които да улеснят работодателите, които осъществяват дуално обучение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика