Защо "Гражданска отговорност" поскъпва драстично?

16624
Защо "Гражданска отговорност" поскъпва драстично?
Снимка: БГНЕС

Сериозно увеличение на цената на застраховката "Гражданска отговорност" изненада неприятно шофьорите за пореден път в последните месеци. В края на миналата седмица 90% от застрахователните компании оскъпиха полицата с 40 до 50 лв. Това е най-драстичното увеличение от началото на годината, заявиха за "Сега" брокери. Така с натрупването на поскъпванията от началото на годината до сега средната цена на задължителната застраховка в София вече гони 270 лв. - почти със 100 лв. повече от началото на годината. Повече ще плащат шофьорите не само в столицата, която е най-рисковият град, но и във всички области.

Сигнали за това драстично поскъпване на "Гражданска отговорност" имаше още преди десетина дни. Застрахователни агенти предупреждаваха свои клиенти, че предстои до дни цената на полицата да скочи с 50 лв. И предлагаха на тези, на които застраховката изтича през следващите три месеца, да я сключат предварително, като тя ще важи от датата на изтичане.

Новото поскъпване на "Гражданска отговорност" ще е с 20%

С около 20 процента се очаква да поскъпне застраховката „Гражданска отговорност” до края на годината. Според анализ на Ком...

От Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) в началото на миналата седмица отрекоха да предстои подобно масово поскъпване с почти една и съща сума и обясниха, че всеки застраховател има своя методика за изчисляване на премията, която пази в тайна.

Увеличението идва около две седмици след публикуването на доклада на Комисията за финансов надзор (КФН), според който за най-масовите превозни средства - автомобили, камиони и автобуси, събраните премии за 2017 г. не са достатъчни да покрият разходите на компаниите за изплащане на обезщетенията.

Задължителната застраховка покрива щетите, които шофьор би предизвикал на трети лица, ако е виновен в пътнотранспортно произшествие. Комисията представи свои изчисления за приходите, предявените и изплатените обезщетения и според по-песимистичния сценарий през тази година загубите може да надхвърлят 60 млн. лв. при леките автомобили.

В анализа си КФН не отправя препоръки за вдигане на полиците, но неофициално застрахователи прогнозираха, че до края на годината застраховката ще нарасне с нови 20%. Скокът обаче дойде почти незабавно.

Експерти от АБЗ обясниха, че цената е започнала да се вдига доста преди появата на доклада на КФН, тъй като самите застрахователи са виждали, че премиите, които събират, не са достатъчни да покрият обезщетенията, т.е. продават полици под себестойност. По този начин застрахователите работеха през последните години и въпреки прогнозите им в началото на всяка календарна година за 5-10% ръст на полиците това не се случваше. До 2017 г. цените на задължителната застраховка не само не растяха, но и дори се понижаваха при някои компании.

"Български пощи" вече ще сключват и "Гражданска отговорност"

„Български пощи“ ЕАД въвежда нова услуга: „Сключване на застраховка гражданска отговорност“ към Лев Инс АД. С ...

Трендът обаче се обърна от тази година и ако средната цена за кола с двигател до 2000 куб. см и опитен шофьор през 2017 г. бе около 180 лв., сега е почти със 100 лв. отгоре.

"В България имаме много голяма щетимост по "Гражданска отговорност" за съжаление. И въпреки че пазарът е много конкурентен и дружествата се опитват да държат цената на минимума, който им позволява да функционира бизнесът им, при тази висока щетимост, при все по-високите обезщетения, които присъжда съдът, при все по-големия брой катастрофи с най-много загинали по пътя и при лошите пътища, няма как да не се вдига цената, защото тя не покрива разходите", коментира за в. "Сега" Нина Колчакова, гл. секретар на АЗБ . "Навсякъде в Европа цената пада, защото са все по-малко катастрофите и все по-добри пътищата, докато при нас е точно обратното. Това всъщност е големият проблем на нашето общество - не цената на "Гражданската" е проблем, а фактът, че толкова хора загиват по пътя", смята Колчакова.

Една от забележките след извършената през 2017 г. проверка на целия финансов сектор у нас от МВФ (т.нар. FSAP) също посочваше занижените застрахователни премии по "Гражданска отговорност". Освен това част от застрахователните компании трябваше да покриват капиталов недостиг и допълнителни резерви след стрес тестовете през миналата година. Тези завишени изисквания за платежоспособност също са се отразили на крайната цена на продуктите на застрахователите.

Има и други причини, довели до скок на цената на застраховката тази година. От февруари цената се вдигна средно с 12 лв. заради по-високата вноска, която застрахователите трябва да правят към Бюрото "Зелена карта". То принуди всички наши застрахователи да попълнят с 4 млн. евро специален фонд като банкова гаранция пред европейската система "Зелена карта" срещу неплащането на щети, предизвикани от български автомобили в чужбина. Мярката дойде след зачестилите случаи на некоректни български застрахователите, които бавят или не могат да платят щетите. Две застрахователни дружества бяха уличени в нарушения на правилата - "Лев инс" и "ДаллБогг: Живот и здраве".

Неотдавна застрахователите получиха още едно основание да оскъпят застраховката. В края на юни Върховния касационен съд излезе с решение, което разширява кръга на лицата с право на компенсации при смърт на близък. Освен съпрузи, деца и родители на загинали, за обезщетение може да претендират също така братя, сестри, баби, дядовци, внуци и хора, с които преди смъртта си починалият е създал "трайна и дълга емоционална връзка". При това претенции могат да се предявят не само в случаите оттук нататък, но и при тези, за които не е изтекъл 5-годишният давностен срок.

Шофьорите нарушители ще плащат до 1000 лв. "Гражданска отговорност"

До 1000 лв. лева застраховка „Гражданска отговорност” за нарушителите на пътя. Това предвижда новата система „бонус м...

"Капитал" цитира сметки на застрахователи, които изчисляват, че ако браншът трябва да плати за тези случаи, ще трябва да се намерят между 800 млн. и 1.3 млрд. лв. - сума, която липсва в техническите резерви на дружествата. Това ще се отрази драстично на някои от компаниите, при които приходите от "Гражданска отговорност" формират около и дори над три четвърти от всички приходи. С разширения кръг на лицата, които имат право на компенсация, застраховката би трябвало да скочи до над 400 лв.

Парадоксът е, че проблемите на застрахователите и на некоректните шофьори все още се разпределят поравно между всички. Оказва се, че и 2018 г. ще мине в очакване на по-справедливо определяне на цената на "Гражданска отговорност", при което изрядните шофьори плащат по-малко. Управляващите все още обмислят кога и как да бъде въведена прословутата система "бонус-малус", след като компанията консултант предложи 11 варианта. През септември КФН и министерствата на транспорта и на вътрешните работи трябва да се спрат на 2-3 от тях, които тепърва да бъдат подложени на обсъждане. Според застрахователи обаче в началото системата ще заработи само в частта си "малус", тоест изрядните шофьори едва ли ще получат очакваната от тях отстъпка. Хора от бранша твърдят, че водачите, които имат злополуки на пътя, вече плащат по-скъпи полици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика