Затяга се отпускането на социални помощи, но на практика от 2017-та година

8211
Затяга се отпускането на социални помощи, но на практика от 2017-та година
Снимка: БГНЕС

МТСП ще затегне контрола за отпускането на социални помощи. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на пресконференция във връзка с приоритетните политики на Министерство на труда и социалната политика (МТСП) в Бюджет 2016 г., предаде „Фокус“.

Министър Калфин поясни, че МТСП разработва ново законодателство за социалните услуги. Оказа се обаче, че всъщност концепциите ще са две, а мерките, които засят Националния осигурителен институт, ще започнат да действат най-рано през 2017 г. Догодина ще се пишат промените в законите.

Калфин: Няма да има "оскубан" полицай

Няма да има „оскубан” полицай, повярвайте ми. Полицейските придобивки са основна тема на министъра на вътрешните работи. То...

„Затягането на условията го виждаме и в мерките, които работят вече в Закона за семейните помощи за деца, свързани с увеличаване на преценката по отношение на помощите в натура. Това ново законодателство, което готвим, включително в областта на хората с увреждания, също ще доведе до подобен резултат. Целта не е да се спестят средства, а те да отидат там, където има най-голяма нужда от тях. Има над 1000 социални услуги, които се осигуряват на страната“, каза той.

Идеята на Калфин е НОИ да може да праща хората с ТЕЛК на повторни медицински изследвания при съмнения за фалшиви решения. В момента експертите от осигурителния институт проверяват само изрядността на документите, но не могат да изискат повторна експертиза. Според данните НОИ обжалва едва 2% от решенията на ТЕЛК. Министърът ще предложи да има две комисии - едната ще е медицинска, която ще преценява степента на увреждането. Втората ще е трудова - тя ще преценява дали и какво може да работи човекът със съответния ТЕЛК. Отпуснатите вече инвалидни пенсии няма да се спират, докато не изтече решението за ТЕЛК.

Министър Калфин заяви, че основна цел на МТСП за 2016 г. е замяна на социалното подпомагане с доходи от труд за тези, които имат способност да работят.

„Продължаваме с усилията да подпомогнем хората, които са най-уязвими в обществото. Това са хората с ниски доходи, самотните хора. Основната ни цел е замяна на социалното подпомагане с доходи от труд за тези, които имат способност да работят. Целта ни е да ги насочим към пазара на труда и да не създаваме трайна зависимост от социални плащания“, каза той.

Калфин: Бюджетната политика в министерствата в хлабава

АБВ смята, че финансовият дефицит в голяма част от министерствата говори за лоша бюджетна дисциплина. Това заяви пред БНР вицепремиерът...

През 2016 г. основната цел на МТСП е намаляване на безработицата на 9,2 % средно годишно, допълни Калфин.

„За нас бюджетът е инструмент за провеждане на определени политики. В този смисъл разглеждаме бюджета за 2016 г. Първата и най-важна област е свързана със състоянието на пазара на труда. Пазарът на труда и работните места се създават от оживлението на икономиката. Нашата работа в МТСП е да подпомогнем максимално тези, които са извън пазара да се подготвят и да стигнат до работните места“, каза той.

По думите му от началото на годината до края на октомври регистрираните безработни са намалели с 40 хиляди души. “Това в проценти е от 10,7 % към 1 януари до 9,5 % към края на октомври. В абсолютни числа регистрираните са 312 915 души. Намаляването на безработните се намира огледално в увеличаване на заетостта. Над 3 млн. са заетите в България. От 2008 това е най-доброто ни постижение. 61,4 % е било нивото на заетост от началото на годината, сега е 62,4 %“, уточни Ивайло Калфин.

По отношение на еднодневните трудови договори, той поясни, че те са достигнали 80 хиляди. „Това е от 20 юли. За 80 хиляди договора ще направим анализ колко души са участвали в тях, но това са хора, които вече са с осигуровки и работят официално. Около 3 млн. от сивата икономика са минали на светло“, посочи Калфин.

Кабинетът ще определи линията на бедност в страната

На редовното си правителствено заседание министрите ще определят линията на бедност, предложение за която ще бъде внесено от вицепремие...

„През тази година удължихме възможността млади хора под 18 години да работят по-дълго. Двойно нараснаха заетите младежи в туризма. Изключително активно работехме по младежката заетост. Назначихме и младежки трудови медиатори. Около 1500 души е резултатът от тяхната работа. По новата програма „Младежка заетост“ за стаж са записани и вече са назначени 3927 души“, каза още вицепремиерът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика