"Зеленият" протест пак поиска оставката на Нено Димов, подаден е сигнал в ДАНС срещу него

3611
"Зеленият" протест пак поиска оставката на Нено Димов, подаден е сигнал в ДАНС срещу него
Снимка: Actualno.com/Ивайло Анев

"Нено – вън, оставка и затвор" – с този вик пред сградата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за пореден четвъртък се събраха природозащитници и симпатизанти на "За да остане природа в България" и "Зелените".

Различното от досега беше, че протестът започна в 12:00 часа, а не както обикновено – в 18:30 часа. Освен това началната точка беше различна – сградата на МОСВ, а не паметника на Патриарх Евтимий.

Борисов: Няма Истанбулска конвенция без консенсус, Цеко Минев е собственик на "Юлен"

Мога да се сърдя на "Обединени патриоти" защото им казах, че "няма да приемем Истанбулската конвенция с различни от вашите гласове". Ко...

Събралите се отбелязаха успех на протестите, тъй като премиерът Бойко Борисов е казал, че собственик на "Юлен" е Цеко Минев. Много важно е, че г-н Борисов направи това "един вид" неофициално, а искаме екоминистърът Нено Димов да излезе и да каже официално така ли е, казаха природозащитниците. И поискаха веднага оставката на Димов – нещо, което искат от самото начало на протестите, като го повикаха с викове "Нено, слез". А Андрей Ковачев обяви, че Минев поискал да го купи заради подадени съдебни искове срещу инвестиционни намерения и добави, че Нено Димов по закон е длъжен да знае кой е собственикът на концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен" АД. Друг зелен активист - Петко Ковачев, нарече директно Димов "лъжец" и поиска от него с документи да покаже кой е собственик на концесионера. Петко Ковачев каза и, че е подал сигнал до ДАНС, защото на базата на закон за мерките срещу пране на пари трябва изпълнителната власт - в лицето на съответните екоминистри, от Долорес Асенова до Нено Димов, да е установила и да знае кой е действителният собственик на концесионера.

Беше напомнено, че промяната в Плана за управление на парк "Пирин" беше гласувана на правителствено заседание т.е. Бойко Борисов не може да бъде изключен от получилата се каша. Затова и беше повторено искането за отмяна на това решение, взето на 28 декември, 2017 година.

Искаме и оставката на Валери Симеонов, продължиха природозащитниците, напомняйки отношението на НФСБ към съпредседателя на европейските "Зелени" Ска Келер.

Ангелкова: Спекулира се с информацията за Пирин

"Спекулира се с информацията за Пирин. Абсурд е 48% от територията на парка да се застрои. Това са София и Пловдив взети заедно." Това ...

Към тези искания беше прибавено искане за промяна в законодателството и премахване на пресни промени – промените в Закона за опазване на земеделските земи, вмъкнати през Закона за посевния и посадъчен материал, които, според протестиращите, ще доведат до масово застрояване на Черноморието и на места като Пирин.

За финал беше напомнена и инициативата на "Обединени патриоти" за промяна на Закона за горите, с която да се позволи строеж и ремонт на ски писти, станции и стълбове за лифтове и влекове, без да се променя предназначението на горските територии (бел. ред. - аргументи за и против вижте ТУК). Природозащитниците се обявиха ясно против това, като видяха в това действие облага за "Витоша ски".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика