"Зелените" иска оставката на Нено Димов след предоставени концесии на Христо Ковачки

4166
"Зелените" иска оставката на Нено Димов след предоставени концесии на Христо Ковачки
Снимка: БГНЕС

Предоставянето на концесии на бизнесмена Христо Ковачки е опасно, обяви партия "Зелените".

В съобщение до медиите те разказват как Ковачки не спазва стандартите и заобикаля екологичното и трудовото законодателство. Заради мълчанието на министъра на околната среда и водите Нено Димов пък партията за пореден път настоява за оставката му.

111 млн. лв. очакваме от ЕК за чистия въздух до 2023 г.

България в момента отваря ос 5 на Оперативната програма „Околна среда“, темата е чистотата на атмосферния въздух, каза днес...

"Зелените" обясняват, че са силно обезпокоени от решението на правителството "тихомълком" да разреши на свързани с Ковачки компании да вземат на концесия нови находища на лигнитни въглища - в община Сливница, и медна руда до Ямбол, в съдружие с Атанас Тилев, който през 90-те години стана известен като собственик на фалиралата "Банка за земеделски кредит". Само преди две седмици пък друга фирма, свързвана с Ковачки – "Въгледобив Бобов дол" беше извадена от процедура по несъстоятелност, въпреки огромни необслужвани задължения, коментират от "Зелените".

"Възходът на бизнеса на Ковачки започва веднага след убийството на неговия съгражданин Косьо Самоковеца през 2003 година. Бизнесменът се насочи към най-мръсните отрасли – политиката и минното дело. Негова собственост са фабриката за брикети "Брикел", известна в Гълъбово като "раковото отделение", мините и ТЕЦ-а в Бобов дол, мини "Черно море" (в несъстоятелност), редица Топлофикации, като почти всичките му компании официално трупат огромни загуби, а задълженията им приближават 1 милиард лева (основно към бюджета и Първа инвестиционна банка)", се казва още в съобщението на партията.

Там се допълва, че няколко поредни правителства, основно ръководени от премиера Бойко Борисов, си затварят очите и не закриват ТЕЦ-овете "Брикел" и "Бобов дол", които отдавна надхвърлят всякакви норми за изхвърлени отрови в атмосферата. В момента България е единствената страна, срещу която има действия на Европейската комисия заради нивата на замърсяване със серен диоксид. Основен замърсител е именно "Брикел", посочват от партията. 

"Решението на Министерски съвет означава, че ГЕРБ и Патриотите му предоставят картбланш да извършва геноцид над хиляди българи в Ямболско и Сливнишко през следващите 30 години. Разходите за влошеното здраве и унищожена природа от дейността на фирмите на бизнесмена ще надхвърлят многократно ползите, като се има предвид, че дългогодишна практика при неговите компании е да забавят заплати и да не внасят осигуровки на служителите си", посочват от "Зелените".

Преразглеждат разрешителните за централите "Марица Изток"

Операторите в централите "Марица Изток" биха могли да получат дерогация от нивата на емисии на вредни вещества в околната среда, включе...

Партията отбелязва, че недоумение буди поведението на министъра на околната среда Нено Димов, обявил чистият въздух за приоритет в програмата си, а "в същото време мълчи позорно за разрешението за добив на лигнитни въглища - най-замърсяващата въздуха суровина за производство на енергия въобще. И то в полза на бизнесмен, който има доказан опит в неспазването на всякакви стандарти", се казва в съобщението на партията.

Поради това "Зелените" за пореден път настояват за оставката на Димов. "Той е неспособен да запази интересите на природата и гражданите в нито една сфера. А в случая с новите концесии става въпрос за символ на всичко, което не трябва да се допуска в индустрията. Защото от това страда нейния имидж, включително и на добросъвестните инвеститори", аргументира се партията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика