"Зелените" искат незабавно затваряне на опасни за живота предприятия

18614
"Зелените" искат незабавно затваряне на опасни за живота предприятия
Снимка: БГНЕС

Промени в законодателството, с които да се затваря незабавно всяко съоръжение или производство в страната, което не отстранява в най-кратък срок нарушенията в производствения процес и безопасността, като носи реален риск за живота и здравето както на служители, така и на граждани, живеещи в близост поискаха и предлагат от "Зелените".

Още на 6-ти август Инспекцията по труда е извършила проверка и е установила 13 нарушения, някои от които застрашаващи живота и здравето на работниците. От началото на годината са издадени седем акта на ръководители в предприятието. Защо заводът е продължил да работи, питат "Зелените".  Не стига това, ами работата на взривилия се завод „Миджур” е продължила два месеца след последната проверка, установила 13-те нарушения. Още повече, в същия завод се случват два други инцидента преди четири и шест години. През 2008 година има един загинал и една ранена, а през 2010 година - четирима ранени работници.

Президентът: Невинни човешки животи бяха загубени заради неспазване на правилата

Държавният глава Росен Плевнелиев изрази най-искрените си съболезнования на семействата и близките на загиналите и надежда за бързото в...

В политическата си програма сме обявили намерението си за подвеждане под лична законова отговорност от страна на ръководствата на предприятия за аварии, станали по немарливост или поради неприлагане на направени от институциите предписания, припомнят "Зелените".

Инциденти като този в "Миджур" станаха твърде много и се повтарят прекалено често, смятат от партията на природозащитниците. И припомнят - поделението край Челопечене през 2008 година, частните складове за боеприпаси край Петолъчката през 2012 година с трима загинали, експлозията в завода от холдинга "ТЕРЕМ" в Костенец през август, при която пострадаха десет души. Експлозии имаше също в Сопот, Казанлък и Габровско, добавят "Зелените".

Според Института за наблюдение на лекото стрелково оръжие в Женева, взривове в складове за муниции се случват най-вече в страни, където държавният ред се е разпаднал или е разклатен. А това е лош извод за страната ни с твърде честите подобни инциденти у нас, смятат "Зелените".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика