"Зелените": Присъдата на Сандов е заплаха за зеленото движение

2801
"Зелените": Присъдата на Сандов е заплаха за зеленото движение
Снимка: БГНЕС

Удар срещу свободното слово и опозиционната критика в България. Така "Зелените" определят решението на съда в Панагюрище да осъди Борислав Сандов заради критика, изказана във Facebook.

Председателя на Надзорния съвет на „Асарел Медет“ Лъчезар Цоцорков осъди бившия съпредседател на „Зелените“ заради статус, в който Сандов нарича бизнесмена „олигарх“ и „отровител“. Екоактивистът определи присъдата като „неприятен прецедент за българското публично пространство“.

Борислав Сандов определи като "неприятен прецедент" осъждането му заради Facebook статус

"Неприятен прецедент за българското публично пространство" – така екоактивистът Борислав Сандов нарече съдебното решение, с което...

Днес от партията изпратиха позиция до медиите, в която се казва, че излагането на неоспорими факти, още повече в личен Facebook статус, не може да бъде подсъдно. "Това противоречи на демократичните принципи, които страната ни се стреми да отстоява, и за пореден път поставя под сериозен въпрос обективността на съдебната институция“, категорични са те.

"През последните години минно-промишленият комплекс няколко пъти е отравял водите на реките около град Панагюрище. Факт, който същият съд на практика признава", казват от партията. От там добавят, че Сандов е оправдан по делото за клевета – съдът приема, че към момента на писането на статуса е имало достатъчно основания да се смята, че отравянето се е случило. "Следователно Борислав Сандов казва истината. В такъв случай "обидата", за която е признат за виновен, според съда е всъщност критика под формата на политическа реч по адрес на публично лице и е в защита на обществен интерес", е добавят от „Зелените“.

Според „Зелените“ присъдата е заплаха за зеленото движение като цяло, защото е насочена към едно от най-популярните му лица от годините на прехода досега. "Ние в "Зелените" не се боим да се борим срещу унищожаването на околната среда и погазването на човешките права. Вярваме, че този опит за сплашване няма да повлияе и на будните граждани", пише още в позицията на партията.

В нея те са категорични, че Сандов ще обжалва решението. „Призоваваме всички активни членове на гражданското общество у нас, всички наши приятели и поддръжници да изразят подкрепата си към него и да не се оставят гласът им да бъде заглушен“, завършват екоактивистите.

Осъдиха Борислав Сандов заради Facebook статус

Съдът в Панагюрище призна за виновен съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов по дело, породено от изказване на екоактивиста в личн...

Преди Коледа Actualno.com изпрати официално запитване до отдел "Връзки с обществеността" на Асарел-Медет с въпроси към проф. Цоцорков дали е завел дело, защо го е завел и дали разширяването на мината в Панагюрище продължава, тъй като още няма окончателна съдебна забрана за проекта. Официалният отговор е, че по делото, за което питаме (бел.ред. - делото за клевета и обида), "Асарел-Медет" не е страна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика