Зеленогорски иска да бъдат проверявани всички, свързани с публични средства

6828
Зеленогорски иска да бъдат проверявани всички, свързани с публични средства

Трябва да се обмислят промени в посока да се отзовават изборните длъжности – съветници, кметове, депутати, когато има неопровержими доказателства за корупция и конфликт на интереси. Утре, 26 май, пред парламентарната група на Реформаторите вицепремиерът Кунева ще представи Закона за антикорупция и произтичащото от него Национално бюро за предотвратяване на корупцията. Това каза Найден Зеленогорски – съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) и шеф на предизборния щаб на РБ на пресконференция в Пловдив.

Зеленогорски уточни, че се е работило активно по промени в законодателството в посока да се разшири кръгът от лицата, подлежащи на антикорупционни проверки. Не само кметът на град с бюджет 4 млн. лева трябва да подписва декларация за имуществото си, а и главният архитект, шефът на една болница с бюджет от 100 млн. лева например - и те да подлежат на такива проверки. Защо да не помислим и за ръководителите на големите европейски проекти и други позиции, свързани с обществени поръчки и публична собственост - такива хора също трябва да подлежат на проверки и да са под непосредствения фокус на общественото внимание и контролните органи, каза още Зеленгорорски. Той обобщи, че както за назначаемите длъжности, така и за пряко избраните, трябва да се предвиждат мерки по контрол и противодействие на корупцията.

От ГЕРБ скочиха на Маковей - нарушила добрия тон

Председателят на парламентарната Комисия по правни въпроси Данаил Кирилов от ГЕРБ смята, че евродепутатът и бивш правосъден министър на...

Зеленогорски призова превантивният контрол да не се определя като опит за сплашване, нито да замразява усилията на администрацията да си свърши работата по антикорупция, като добави, че Законът за предотвратяване на корупцията по високите етажи е публикуван за обществено обсъждане на 22 май и касае около 7 хиляди души на висши постове.

По-дълбока реформа в съдебната система не може да е факт без промени в Конституцията – подписани са от цялата ни група на РБ и предстои да се внесат в парламента, категоричен бе Зеленогорски. Той призова политическите сили, които демонстрират сега отказ от подкрепа на конституционните промени, да кажат кога са казали истината - когато подкрепиха Стратегията за съдебната реформа – и ДПС и БСП тогава я подкрепиха, каза той, или сега, когато отказват да подкрепят промените в Конституцията. По думите на Зеленогорски, АБВ също са резервирани на този етап.

Гърмен и изборният туризъм

Попитан за ситуацията в Гърмен Зеленогорски каза, че по Конституция всички имат равни права и отговорности и добави, че ако кметовете са спазили закона и при регистрацията, и при незаконното заселване и строителство, нямаше да се стига до такива казуси.

Маковей: Губите безсмислено време с промени в Конституцията и нови органи

Бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей смята, че евентуални промени в конституцията само ще забавят борбата с корупция...

По отношение на изборния туризъм Зеленогорски каза, че РБ предлага промени в Закона за гражданската регистрация, които ще се внесат до края на седмицата. Според промените всички адресни регистрации, направени в нарушение на действащите закони, да се анулират. Реформаторът добави, че в Регионалната комисия в парламента се обсъждат и промени в ЗУТ, свързани с това постройки, жилища и други обекти, които не отговарят на закона и изискванията, да се събарят в ясно указан срок и към собствениците им да се прилага цялата строгост на закона като поясни, че предложенията ще се внесат преди второ четене на измененията в ЗУТ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика