10 начина да се сдобрим с македонците

6924
10 начина да се сдобрим с македонците
Снимка: Български патриоти

Безполезни хора маскират безличието си, като се кичат с национални герои и исторически символи. Те сеят страх и омраза и яхват създадения от самите тях гняв, за да го превърнат в политическо трудоустрояване. И това води до задълбочаване на проблемите, до освирепяване и до задънени улици.

Тези процеси трябва да се балансират с няколко страхотни идеи за нормализирането на отношенията ни с югозападните ни съседи

1. Тиймбилдинг за двата народа. Един ден всенародно ядене, пиене, дискотека, певица. Да, сигурно неколцина ще се ступат, сигурно неколцина ще прелюбодействат, но то това са си начини на сближаване и повишаване на колегиалността. Щом корпорации за милиони и милиарди разчитат на такива методи, за да сплотят работниците си, защо две държави да не прибегнат до същото в полза на народите си?

2. Пускане на стотици бели гълъби в небето. Да, наглед празен жест, символизиращ мир, от който може да се впечатли само някой по-семпъл PR специалист. Но сложете българи и македонци с въздушни пушки да приземят гълъбите от мимолетната им свобода и ето - международно веселие!

3. Да обявим война на някоя ситна далечна държава. Вануату, Микронезия, нещо в тоя дух. И да викнем Македония в съюз. Няма да ходим да тормозим някакви тихоокеански островитяни, просто претекст да сме в съюз. Не, че не сме в НАТО, ама то ние не сме много в НАТО.

4. Да си издадем взаимно сертификати за владеене на език. Да понапудрим CV-тата в епоха, в която работните места ще бъдат оскъдни заради изкуствения интелект.

5. Плавателен канал. Самолетната линия не успя, но директен плавателен канал от София до Скопие би бил супер. Романтични разходки с лодки, богатите ще правят бизнес и партита на яхти. А двата народа ще копаят канала с години, докато не се срещнат. И като се срещнат - облекчение, радост, любов.

6. "Българин или македонец?" Tелевизионно реалити шоу, в което участниците няма да говорят и ще живеят един месец в една къща. Ще трябва да минават през различни мисии. Зрителите с гласуване с кратки съобщения ще трябва да познаят съответните участници с каква народност са. Състезателят, който най-много е издал националната си принадлежност, отпада в съответния ден.

7. Да отгледаме яйце. Заемка от американските филми, но ако ние и македонците гледаме едно яйце за седмица, без да го счупим, ще получим шестица. Но и ценен урок, че заедно може да постигнем повече, отколкото дърляйки се.

8. Да подарим буквата Ь на нашите братовчеди. Великодушие, културен жест и хем им признаваме езика, хем им даваме нещичко и от българската пишеща машина, за да ги откъснем от тежестта на сръбската. И без това имаме 8 думи на кръст, за които я ползваме, а и на скрабъл е голям зор с нея, нека да ѝ намерят нови ползи.

9. Да отидем на терапия за семейни двойки. Не, няма да помогне да изгладим различията си това някой да ни пита "и как това те кара да се чувстваш" след всяко изречение. Общата ни киселост и скептицизъм, че плащаме за такава щуротия, вместо да седнем да се напием, ще ни обедини.

10. Да си пратим взаимно голи снимки. Като не се държим възпитано, нека да се хванем взаимно с компромати. Политиците са пример за това, че като ги хванат с нещо, стават много диалогични, разбрани и по приятелски услужливи.

 

Автор: Самуил Петканов, Прас Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...