Новите тръмпоиди популистки сглобки и по света

5293
Новите тръмпоиди популистки сглобки и по света
Снимка: Чавдар Николов

Популизмът е политически похват за поощряване, канализиране и осребряване на широки народни настроения.

Понятието идва от латинската дума за народ - populus.

Както например се пее в известната песен от миналото - “Avanti popolo, alla riscossa!”, което в извратен популистки превод на български звучи като - “юруш на авантата, народе!”.

Още: 10 Не!Ща, в които да инвестираме Седемдесет и трито стотинки

Видни популисти-народняци в световната политика са примерно Доналд Тръмп и Бойко Борисов - хора, които умеят да пеят такива фантастични-омайни песни, че хората ги следват досущ като мишките в легендата за вълшебния свирач от Хамелн, дето после извел с флейтата си и децата, които никога не се завърнали.

Така и популистите крадат нашето бъдеще, независимо дали спазваме обществения договор да им пълним регулярно чекмеджетата. Популистите са инкасаторите на данък “Обществена глупост”.

***

В края на тази отиваща си година правим разбор на новите тръмпоиди и сглобните политически тенденции по широкия шарен свят.

Още: Тумба-лумба, БФС

1. Хавиер Герардо Милей - новоизбраният аржентински Тръмп е все още почти новобранец в политиката. Той влиза в този бизнес на около 50-годишна възраст през 2021. Отначало тръгва зле, като наци-фрик и шут-маргинал, но печели популярност с антиваксърска риторика.

26 месеца по-късно той вече е президент на Аржентина след избори, в които победи министъра на икономиката от перонисткото правителство.

Милей твърди, че успехът му се дължи на заниманията с тората, които започнал през последните години. Макар да е от католическо семейство, планира да премине през възродителен процес и да приеме юдаизма. Засега се колебае заради трудността за един президент да спазва шабата.

Той става президент в разгара на криза с хиперинфлация, масова бедност, задушаващ външен дълг и 20 различни курса на местната валута спрямо щатския долар. Обещава радикални реформи. В кампанията си той заяви, че ще ликвидира националната банка и ще въведе американския долар. Във външната политика се кълне, че ще си сътрудничи само със САЩ и Израел - и не иска дори да чува за “комунисти като Русия, Китай, Куба и Северна Корея”. Но едно от първите поздравления, които получи след изборите, беше от Путин, който изтъква традиционно топлите отношения между двете страни.

Още: Преговорите са неизбежни - но с тъпаци и терористи не се преговаря

Милей възнамерява по примера на Тръмп да премести аржентинското посолство от Тел Авив в Йерусалим (който мюсюлманите по света считат за въобще незаконно окупиран от Израел).

Милей е икономист по професия, анархо-капиталист и либертарианец, но и рок музикант, а преди да влезе в политиката е бил и телевизионен герой от сорта на покойния Юлиян Вучков, комбиниран с Волен Сидеров - с експресивен стил, театрални пози, истинско късане на косите и живописни пристъпи на гняв срещу народните изедници.

Милей има 4 мастифа, на които е дал имена на знаменити икономисти като Милтън Фрдман. Тези мастифи често участват и в тв изявите му.

Той определя себе си като човек, дошъл да разбуди лъвовете, а не да води овцете. За него местна група пише партиен химн, в който се пее нещо от сорта: Аз съм лъв, който реве на площада: здраве желаем! Всички са в паника, търчат презглава, сами не разбират защо. Моля те, не бягай от мен, аз съм кралят на изгубения рай. Аз съм Цар Лъв, ще те разкъсам на части и всички гъзолизци ще погълна с апетит!

Още: Думата на Шиши е закон, тялото му - парламент! Алелуя!

Впрочем един такъв самозван евреин-тръмпоид се появи и в американската политика - новоизбраният Джордж Сантос бе (за кратко) първият конгресмен републиканец и открит гей. Наскоро той бе арестуван и обвинен за измами, мошеничество и злоупотреба с публични средства. Само за ОнлиФенс Сантос похарчил към половин милион долара, чисто крадени. За него бе установено, че е лъгал или премълчавал за работата си в големи корпорации (където не са чували за него), за сексуалната си ориентация (оказва се, че е бил женен) и за произхода си. Сантос твърдеше, че по майчина линия е евреин, като всъщност е от католическо семейство.

“Е, малко поукрасявам, това ми е гряхчето” - коментира Сантос след разкритията на американската преса и разследващите.

Обещаващ тип, който се надяваме да се развие още и да излезе от американските затвори готов за истински национален и световен лидер.

2. Путин засилва позициите си в Европа със завръщането на Роберт Фицо на премиеския пост в Словакия. Фицо е бивш комунист (от преди 1989), после е ляв демократ, после си прави своя ляво-популистка партия, с която за трети път ще е министър-председател от 2006 насам. Заема твърди проруски позиции и ще помага на Орбан в тия европейски мушенгии.

3. В Испания пък се заформя сглобка между социалиста (и.д. премиер) Педро Санчес и каталунския сепаратист Карлес Пучдемон, за когото ПРАС-ПРЕС писа още преди 6 години, когато Пучдемон избяга в Брюксел след неуспешен опит за отделянето на Каталуния от Испания. Сглобката предвижда амнистия за сепаратистите, опрощаване на 15 млрд евро дългове на Каталуния към Испания и завръщане на Пучдемон от белгийското изгнание.

4. Сглобка се опитва да скове и в Нидерландия Герд Вилдерс, но там скоро няма да се разберат. В нидерландската политика единственият консенсус е, че България не трябва да влиза в Шенген. Друг любопитен за нашето изследване факт е, че Вилдерс има две котки с популярни профили в социалните мрежи и безброй последователи - също като аржентинския Милей с неговите мастифи.

 

Автор: Остап Джендър, Прас Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Предлагаме експеримент

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Предлагаме експеримент
Предлагаме експеримент

В дългата спирала от предсрочни избори и конституционни експерименти изглежда, че с правителство и без правителство, служебно, редовно, с ротация,...