Шуро-европейщината на шпиценкандидатите

6924
Шуро-европейщината на шпиценкандидатите
Снимка: iStock/Guliver

Освен борбата за евродепутатски места, в Съюза върви още една надпревара - кой ще бъде следващият Председател на Еврокомисията, което е нещо като премиер на ЕС. Мандатът на сегашния председател Жан-Клод-Ишиас Юнкер изтича и за стола му си плетат мрежичките водещи кандидати от големите европейски политически семейства.

Това са т.нар. Шпиценкандидати, за които ПРАС-ПРЕС ще ви даде някои необходими сведения.

***

Франс Тимерманс е водещ кандидат на ПЕС. ПЕС са европейските социалисти, на които Сергей Станишев в председател, но едвам се дореди до евролистата на БСП. Засега Тимерманс си е подложил добре - в родната Нидерландия неговата Партия на труда убедително печели евроизборите, което засилва шансовете му и за Комисията.

Ако Тимерманс стане председател на ЕК, а Сергей Станишев не успее да стане евродепутат, ПРАС-ПРЕС лобира и се застъпва пред Тимерманс в полза на Станишев - измислете му някаква служба там в Комисията на човека, че инак е на крачка от ГЕРБ.

Шпиценкандидат на ЕНП е баварският дихател Манфред Вебер, когото Орбан тия дни нарече “слаб лидер и непоносим кандидат” (самият Орбан и партията му са със замразено членство в ЕНП). Наскоро под спрежение за шпиценкандидат на ЕНП попадна и името на Кристалина Георгиева - бивша еврокомисарка, световна банкерка, родолюбка и близка ценностно до Бойко Б. Според агенция “Блумбърг” било обсъждано тя да измести Вебер.

Не знаем дали има връзка, но подкрепата за Вебер в един момент бе разколебана и в душата на Бойко Борисов. След убийството на русенската журналистка Виктория Маринова Вебер беше един от хората, които написаха в социалните мрежи коментари, които разгневиха Нашия лидер и го извадиха от държавническо равновесие - “Скъса ме от туитъри, ще си помислим дали да не оттеглим подкрепата си за Вебер като шпиценкандидат” - възклицаваше тогава Борисов. Но мина време, чувството за стабилност надделя, политическото приятелство се възстанови и Вебер дори беше драг участник в основното предизборно събитие на ГЕРБ в текущата еврокампания. Борисов гушкаше Вебер в зала “Армеец”, изрази всячески симпатиите и подкрепата си, Вебер се шпицираше и шушумигаше в прегръдките му, всичко беше много хубаво. И ако в крайна сметка работата се уреди както трябва, Вебер ще е длъжник на Борисов и ще уреди заводите на цялата баварска икономика да поникнат като гъби около нашите нови магистрали - и разбира се в Кресненското дефиле. Подготвя се например завод за нов модел на BMW - Simitli.

В Кресненското дефиле с повече късмет може да срещнем и шпиценкандидатката на европейските Зелени - Франческа (Ска) Келер. Преди време Ска Келер посети България, за да участва в протест против застрояването на Пирин и така успя да ядоса Валери Симеонов, че той ѝ посвети голям фейсбук статус, в който призова народа и институциите на България да “намажем ските на Ска Келер” и “да бъде извозена с камионетка до Капъкуле”.

При така стеклите се политически обстоятелства Келер остава без реални шансове в надпреварата за поста Председател на ЕК.

Алиансът на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) също има шпиценкандидатка - Маргрете Вестегер, която няма и да представяме, защото считаме, че АЛДЕ, чийто партньор у нас е ДПС, трябва да издигне друга революционна Шиши-шпиценкандидатура, която да изведе либерално-демократичните мисъл и действие в Европа на едно по-високо ниво.

Делян Певски, депутат на ДПС с един присъствен ден в текущото НС, също така кандидат за евродепутат на АЛДЕ, е истински достойната номинация за шпиценкандидат. Защото той е човекът с най-либералната обиколка в Съюза, като сам по себе си е обръч от фирми и бухалки с изключителна функционалност и европейскост.

Начело на ЕК винаги може да е полезен, когато Комисията проима нужда от медиен барабанен огън по враговете на европейщината - а също, когато затрябва медиен масаж с псалмопения за приятелите на европейските ценности. Всичко това г-н Пеевски може да извърши при пълно отсъствие от публичния живот на Европа, като накрая на мандата си може да се появи компромисно за час-два из велинградските села.

 

Автор: Г-н Балев, Прас-Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

ДС-т предложения за почетен Патриарх

Сглобката пак хлопа: Не!Морандум на ротацията в 10 точки

Как залових Червения пират

Тагарев - жертва на олтара на атлантизма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как ни приеха в Шенген
Как ни приеха в Шенген

Съвсем закономерно, точно на първи април България влезе в Шенген. Засега само по въздух и море, но все отнякъде трябва да започне влизането. След...