Вербална нота на тема Речника на Борисов

39019
Вербална нота на тема Речника на Борисов
Снимка: Правителствена пресслужба

До Европейската комисия; до Европейския парламент, Брюксел

На вниманието на екипите от преводачи

В Е Р Б А Л Н А Н О Т А

На тема: „РЕЧНИКА НА БОРИСОВ“. Изящната словесност и богатството на речника на българския, балканския, европейския и световен лидер господин Бойко Борисов.

Дълбоко уважаеми дами и господа,

Ние, група интелектуалци-ветерани от времето на развития социализъм, почитатели на дългогодишния български премиер-министър Бойко Методиев Борисов,

ПРЕДЛАГАМЕ ДА БЪДЕ НАПРАВЕН И ИЗДАДЕН ПРЕВОД НА ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИЦИ НА „РЕЧНИКА НА БОРИСОВ“.

В България вече се мисли по този жизненоважен въпрос: Българската академия на науките да издаде „Речник на българския премиер-министър Бойко Борисов“, за да бъдат запазени за идващите грядущи поколения (zukünftige Generationen), оцелели след Световната пандемия, езиковото богатство и творчество, както и високия интелект на доктор Бойко Борисов – министър-председател на България, страна от Европейския съюз по време на Световна пандемия (идеята е на професор Николай Слатински).

Професорът предложи отделни изискани думи-бисери и цели изрази от неговото височайше общуване с българските граждани като: „негодници", "главанаци", "мисирки", "тулупи", "простаци", "келеши", "кюфтаци", "шестаци", "ще ги спукам от бой", "пипни ми мускула", "хвани ме за шлифера", "българите са като моите кучета", "вие сте прости и аз съм прост“ и други, защото събирачите на бисери продължават своята работа - та тези и много други да бъдат включени в специален речник.

А ние тука се опитахме да преведем някои от събраните ценни думи и изрази най-напред на немски език, защото триумфалното шестване на господин Борисов на световната сцена започна именно с дадената му подкрепа и от дружбата му от страна на християндемократите на Бавария.

Привеждаме следните аргументи: При опитите ни за общуване с квалифицирани преводачи настъпи голямо объркване и вие – европейските лидери и преводачи, рискувате да не достигнете до истинския смисъл на езиковото изящество на Борисовите бисери – например:

Обезпокоени сме, че: Негодници се превежда неправилно като Schurken – мошеници; Главанаци се представят без достоен превод като Glavanaci; Мисирки се превеждат като Eier – яйца; а Тулупи като Toupet – малки перуки на темето.

Скъпи наши лидери, ние заедно строим новата Вавилонска кула – Европейския съюз и не бихме желали, заради подобни недоразумения, в Европейските институции да настане библейско объркване на езиците - biblische Verwirrung der Sprachen и нежеланото разпадане на Съюза като библейската Вавилонска кула.

За това се надяваме, да изпратите чрез госпожа Севда – преданата пиарка на господин Борисов, на езиковедите в БАН 50 милиона евро за издаването на този така нужнен на всички нас „РЕЧНИК НА БОРИСОВ“.

***

Бележка на ПРАС-ПРЕС. Текстът не е мистификация, той е автентично излияние, специално за нашия вестник, от г-н Тошо Пейков, някогашен политически лидер и мандатоносител по време на царското управление (2001 - 2005).

________

* Вербална нота – Mündliche Notiz

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

10 сглобки, които заслужаваме

Пуделът на Мата Хари

Сладко е да си европлювалник, когато ЕС ти плаща сметката

Предлагаме експеримент

Как ни приеха в Шенген

Изписано на лицето

Паскал, Нотариуса, Доктора: Престъпниците не са каквито бяха

Благодарение на „ШишиЛийкс“: Пътна карта „Магнитски“ за напреднали

НАСА разбулва мистерията на жълтите павета

Какво пак ни стокира Бастунджи Бойко?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

10 сглобки, които заслужаваме
10 сглобки, които заслужаваме

Изборите чукат по джама на нацията като демон, който ни пречи да спинкаме спокойно. Какво утро ни очаква? Ще изгрее ли повече слънце за нас или сме...