Жена от Разград възвърна зрението си след поставяне на последно поколение леща

5464
Жена от Разград възвърна зрението си след поставяне на последно поколение леща
Снимка: БГНЕС

Уникална операция бе извършена в Специализираната очна болница за активно лечение “Д-р Димитър Тасков” в Търговище. С помощта на вътреочна леща от последно поколение, бе възстановено зрението на млада жена от Разград, посочва Topnovini.bg.

38-годишната жена си върна зрението и ден след операцията вече си е у дома и работи, съобщиха от болницата.

Семейство от Горна Оряховица води битка за зрението на детето си

Заложник на бездържавието, което цари през последните месеци у нас, е 9-годишно дете от Г. Оряховица. Семейството на Александър Савов т...

Въпреки младата си възраст, жената страдала от начален етап на старческо далекогледство и не искала да носи очила. За да възстанови младежкото й зрение, д-р Тасков поставил в очите й имплант – изкуствена леща, осигуряваща перфектно зрение на близко, средно и далечно разстояние.

Такъв тип леща се имплантира за първи път у нас. Тя е създадена, за да замести естествената човешка леща при операцията на катаракта (старческо перде), но приложима при млади хора, може да реши рефракционни проблеми – късогледство, далекогледство, астигматизъм.

Пациентката на д-р Тасков вече вижда перфектно. След операцията тя махнала очилата, а интересното е, че след години няма да има и перде. Високотехнологичните лещи (импланти) са няколко вида и позволяват едновременно виждане и наблизо, и надалеч, коригират и астигматизма. Тези импланти са последният хит на очната хирургия. Лещите се имплантират направо в окото и решават проблеми, които досега са карали пациентите да сменят по няколко чифта очила.

Уникалният нов имплант бе представен за първи път на 33-ти конгрес на Европейската асоциация по катарактална и рефрактивна хирургия, проведен през септември в Барселона, в който участваха и наши офталмолози. Операцията безкръвна, безболезнена, извършва се с капкова упойка и трае не повече от 20 минути. Пациентът вижда перфектно веднага и може да се върне към обичайните си дейности.

По-добро зрение с компютърни игри

Компютърните игри могат да подобрят зрението на децата. Това показва ново изследване на американски учени, публикувано в списание "Curr...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com