Как да си направим кисело мляко у дома? Всичко гениално е просто

42248
Как да си направим кисело мляко у дома? Всичко гениално е просто
Снимка: iStock/Guliver

Натуралното кисело мляко не трябва да съдържа консерванти, овкусители, захар и оцветители. Подбрахме най-добрите домашни рецепти.

Когато хората научиха какво представляват пробиотиците през ХХ век, киселото мляко твърдо зае едно от първите места в класациите за здравословни храни. Натуралното домашно кисело мляко е идеален продукт за поддържане на чревната микрофлора, която се получава чрез жизнената дейност на млечнокиселите бактерии. Освен че е просто вкусно, киселото мляко укрепва имунната система и се препоръчва за хора, страдащи от проблеми със ставите и всички, които искат да отслабнат.

Пробиотиците в киселото мляко свалят кръвното

Киселото мляко е традиционен български продукт, богат на пробиотици, полезни за храносмилането, функцията на червата, цялостното ни здр...

В домашното кисело мляко има само два продукта: мляко и закваска, а след това зависи от вашето въображение. Ако желаете, добавете парченца плодове, ядки, горски плодове и семена, ако желаете, използвайте домашно кисело мляко като дресинг за салати и други ястия или го смесете с пресни билки, мента, кориандър, копър и чесън, за да направите перфектния сос за месо и зеленчуци.

Приготвянето на кисело мляко у дома не е трудно, а цената на продукта е по-ниска от заводската, така че има много причини да се научите.

Съставки за домашно кисело мляко

За да ферментирате кисело мляко са ви необходими само два основни продукта: мляко и закваска.

Мляко

Мит или истина е, че киселото мляко убива киселините

Стомашните киселини са често и дискомфортно явление, провокирано от реакцията на организма ни към определени храни. Киселините обаче е ...

В идеалния случай млякото трябва да е домашно. Ако сте градски жител, можете да си го поръчате и да ви го доставят от фермите. Ако няма селско мляко, тогава можете да закупите пастьоризирано мляко от магазина, а за да не се окаже воднисто киселото мляко, по-добре е да изберете по-мазно мляко, поне 3,2%

Консистенцията на домашното кисело мляко зависи от количеството мляко, колкото по-малко мляко, толкова по-гъсто ще се получи киселото мляко.

Важно: приборите за хранене и всички съдове, в които ще готвите кисело мляко, трябва да се залеят с вряла вода.

Закваска

Има два вида: суха и течна. По същество те не се различават много, но течната закваска често губи своята ефективност към края на срока на годност, така че е по-добре и по-надеждно да се купи суха. Освен това някои потребители отбелязват, че домашното кисело мляко е малко по-кисело.

Киселото мляко може да ни помогне в борбата с бръчките и изтощената коса

Киселото мляко е много полезна и здравословна храна. То се отразява много добре на нашия организъм поради съдържащите се в него цинк, к...

Суха закваска може да се купи в супермаркетите, а друг вариант - порционирана закваска в малки бутилки се продава в аптеките. Една бутилка обикновено е достатъчна за 1-3 литра мляко. В домашни условия приготвянето на кисело мляко с аптечна закваска е най-лесният начин.

Как да си направим кисело мляко у дома без машина за кисело мляко?

Млякото трябва да се свари, за да се унищожат всички патогенни бактерии, които могат да се съдържат в него. Препоръчително е дори пастьоризираното мляко да заври, а ако използвате селско мляко, това е задължително.

Вземете 1-3 литра мляко и го загрейте до 37-40°C. В случай на неохладено преварено мляко, охладете го до препоръчителната температура. Това е много важно, т.к в горещо мляко закваската ще се развали. За да проверите температурата на млякото, използвайте термометър, млякото трябва да е малко над телесната ви температура, едва топло.

Разредете едно саше или флакон със закваска в мляко и разбъркайте добре.

Ще се изненадате от чудесните здравни ползи на киселото мляко, ако го хапвате всеки ден

Истинското кисело мляко, в което няма добавени цветове и овкусители, носи много ползи за тялото и здравето. Според специалистите, ако ...

Увийте съда с мляко в одеяло и го поставете на топло място, близо до радиатора или до топъл под. Ако отоплението е изключено, тогава за поддържане на оптимална температура можете да използвате фурната, а в селска къща - печка.

Ако искате веднага да разделите киселото мляко на порции, изсипете млякото със закваската в буркани и ги завийте с одеяло.

Оставете да ферментира за 8-10 часа. Удобно е да правите закваската вечер, тъй като на сутринта ще имате готова закуска. Една порция готово кисело мляко може да се остави като нова закваска за следващата партида.

Не разклащайте предварително, за да не нарушите структурата, в противен случай млякото няма да узрее.

Вместо закваска за домашно кисело мляко може да използвате готово фабрично кисело мляко без никакви добавки или обикновена заквасена сметана. След това в 1 литър топло мляко трябва да разбъркате една супена лъжица заквасена сметана и също да я оставите на топло за ферментация. Ако използвате заквасена сметана за закваска, разопаковайте я само преди да сложите заквасената сметана в млякото.

Ето как да разберете дали киселото мляко е истинско!

Киселото мляко е една от най-полезните традиционно български храни. За съжаление, на пазара все по-рядко може да се намери натурално ки...

И още един важен съвет: не прекалявайте с времето, отредено за кисело мляко със закваска. Презряло, киселото мляко постепенно губи вкуса си. Домашното кисело мляко можете да съхранявате не повече от 3-4 дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Кюфтенца с тиквички и топено сирене: Не може да им устоите

Свински пържоли с лук: Обичана рецепта

По какво се познава класическото италианско тирамису

По какво се различават класическите американски палачинки от нашите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com