Как се чисти най-бързо паламуд?

10694
Как се чисти най-бързо паламуд?
Снимка: iStock

Вкусен, полезен и приготвен по всевъзможни начини еднакво успешно – пържен, печен, сушен, маринован – паламудът е сред най-предпочитаните риби от любителите на морските дарове, които не пропускат да се наситят на рибата и рибните ястия в техния сезон – лятото.

Паламудът се среща най-често на трапезата и в менюто на заведенията от август до късна есен, когато е сезонът му за улов. Черно море е богато на паламуд и ако сте решили да зарадвате сетивата си и да извлечете ползи за здравето си ще откриете тази великолепна риба лесно.

За ползите от консумацията на паламуд се знае много – богат на омега 3 мастни киселини и витамин Д, той е пълноценна храна, която не само ще засити небцето ви, жадуващо за вкусни морски дарове, но ще помогне и за профилактиката на редица заболявания и укрепване на общото здравословно състояние.

Какви са ползите от консумацията на паламуд?

Редица изследвания сочат паламуда, както и люспите му, като цяр и източник на здраве. Сред ползите от консумацията му са:

  • Доставяне на протеини на тялото.
  • Поддържане на кръвното налягане в нормални граници и понижаване на високото кръвно налягане, което прави палмуда и люспите му идеален избор за хипертониците.
  • Грижа за емоционалното състояние и успешно преодоляване на депресията.
  • Някои проучвания, които на този етап са върху опитни мишки, сочат паламуда като риба, изключително полезна за редуциране на възпаленията и като предпазваща от някои видове рак.
  • Редовната консумация на паламуд може да ви помогне и да отслабнете и поддържате теглото си нормално.
  • Паламудът съдържа ценни витамини и минерали. 

Колко често трябва да се яде риба - всеки трябва да знае това

Как се чисти най-бързо паламуд?

Прекрасно е да знаете, че се грижите внимателно за себе си и семейството си, приготвяйки паламуд. Много домакини обаче се въздържат от това да поднесат паламуд или друга риба на трапезата, защото срещат трудности в чистенето ѝ. Вижте как се чисти най-бързо паламуд, за да имате време и да се чувствате уверени в сервирането на тази риба у дома. Какво съветват опитните готвачи и рибарите, когато става въпрос за чистене на риба и се търси отговор на въпроса как се чисти най-бързо паламуд?

-          Ако сте закупили замразен паламуд, огледайте го добре по време на почистването му, защото ако не премахнете всички части от месото, добили кафеникав цвят, то готовата риба ще има горчив вкус. Не пропускайте да премахнете и черната ципа на паламуда, тя също придава нежелани и неприятни горчиви нотки на рибата.

-          За да сте сигурни в качеството на рибата и в това, че няма да има горчив вкус, закупете прясна или ако е замразена, нека е от доверен човек и проверено място. Може да закупите и осолен паламуд, за да сте сигурни, че е безопасен за здравето, вкусен и качествен.

-          Сред стъпките за почистването на паламуд, са: премахване на перките, което става с остър нож или с кухненска ножица – нищо трудно, просто режете, разрязване с остър нож на корема на рибата, започвайки от опашката, за да извадите вътрешностите, премахване на люспите, което се извършва в посока от опашката към главата също с остър нож, който трябва да се движи под наклон с острие, насочено към главата. Не пропускайте, докато махате люспите, да поставите рибата и ръцете си в голям плик, за да не се окажете с риба без люспи, но пък с кухня, покрита с такива.

Лекар: Тази вкусна риба е истинска отрова за тялото

Този хитър трик спестява време за почистване след готвенето. Ако ще приготвяте филе, трябва да филетирате паламуда, като за целта ви е нужен специален нож. ѝсамата техника не е сложна, но трябва да се види. Клипове на филетиране на паламуд може да откриете онлайн. Всъщност различните техники на приготвяне изискват и малко по-различно почистване, но начина, който ви разкрихме, е универсален и ще ви помогне да подготвите основно рибата.

-          Ако нямате време и бързате, отговорът на въпроса как се чисти най-бързо паламуд, включва фолио и сол. Рибата се обвива с домакинско фолио, поръсено със сол, и се оставя да престои.

Интересни факти за паламуда

Защо не се позабавлявате, докато готвите с тези интересни и полезни факти за паламуда?

  • Счита се, че популярността на японската кухня се дължи до голяма степен на паламуда и по-специално на люспите му, отговорни за съществуване на пети вкус, които е извън популярните кисело, солено, сладко и горчиво и който направи японската кухня известна по цял свят.
  • Редица изследвания сочат люспите на паламуда като по-полезни от самата риба.
  • Люспите на паламуда се считат за продукт с ефект против преждевременно стареене, защото съдържат множество аминокиселини, които човешкото тяло не може да произведе, а са от изключителна важност за производството на колаген, който е в основата на младостта и еластичността на кожата.
  • Внимавайте при избора на риба. Купувате и консумирате само пресен паламуд, тъй като разваленият отделя вещества, които напомнят отделяните при алергична реакция, и може да предизвика сериозно отравяне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Мързеливо и икономично шоколадово брауни

1 капачка от това и мекиците стават два пъти по-пухкави

Уникален дресинг с лимон и чесън за ястия и салати

Сьомга в марината, сервирана с майонезен сос: Така се приготвя в ресторантите

Яхния от нахут и спанак: Лесна и здравословна рецепта

Пикантно свинско с ориз и зеленчуци: Перфектен обяд

Най-бързият и лесен кекс с 2 яйца

Хрупкави пилешки хапки: Тайната е в панировката

Пилешко бон филе с лимон: Ще си оближете пръстите

Оризови кюфтета с овесени ядки и бекон: Оригинална рецепта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com