Как се прави кюнефе – любимият турски десерт на всички

38716
Как се прави кюнефе – любимият турски десерт на всички
Снимка: iStock

Турските десерти, символ на турската кухня, са толкова сладки, богати на подправки и аромати, че славата им се носи по целия свят. Историята им ни връща далеч назад през вековете до двореца на султана, където десертите добиват своята популярност, преди да станат част от изкушенията, предлагани от местата за обществено хранене и част от менюто, което домакините приготвят за семействата си и поднасят на масата в дома си.

Сред най-характерните за южната ни съседка десерти, свързан с традициите и историята ѝ, освен локумът и баклавите е турското кюнефе – сиропиран десерт от кадаиф и млечен продукт, който наподобява обезсолен кашкавал или извара. Вкусният и неповторим десерт е част от кулинарните традиции и на Сирия, Палестина, Йордания, Израел и Египет.

Познат е и в Гърция, както и у нас, тоест Балканите също имат щастието да познават вкуса на великолепния турски десерт, но в Турция млечният продукт се поставя между два пласта кадаиф, докато в другите страни, в които кюнефето е част от местната кухня, обикновено се овалва кадаифа в млечния продукт. Някъде, включително и в част от оригиналните турски рецепти, към кюнефето се добавят ядки – обикновено орехи или шам фъстък, но те не са задължителна съставка за турското кюнефе.

Десертът се приготвя и у нас, като сме запазили неговото турско име кюнефе, както и оригиналната рецепта, по която се поднася в южната ни съседка. Да си я припомним.

Тиквен КЕКС с глазура: Лесна рецепта със страхотен вкус

Как се прави кюнефе – съставките, които са необходими за вкусния турски десерт

За 7-8 порции от кулинарното изкушение, което ни предлага Турция, са ви нужни:

  • 600 гр. фин кадаиф.
  • 400 гр. сирене, което е най-добре според народа на Турция, да е закупено от Антакия, където се произвежда меко и прясно сирене, което е сред най-подходящите за рецептата. Ако нямате път към Турция, търсете меко сирене, прясно и да не е имитиращ продукт. Подходящо е например сиренето моцарела, което по-лесно се намира у нас от сиренето за кюнефе. Само с качествено сирене ще получите вкусно турско кюнефе, така че подходете отговорно избора на тази съставка.
  • Орехи или шам фъстък на вкус като количество, като тази съставка не е задължителна.
  • Пакетче масло.

За приготвянето на сиропа за кюнефето са нужни:

  • 800 мл. вода,
  • 800 гр. захар,
  • капка лимонов сок, най-добре прясно изцеден.

Как се прави кюнефе - стъпка по стъпка

  • Приготвянето на захарния сироп е стандартно – смесват се водата и захарта в подходящ съд, бъркат се до получаване на хомогенен сироп, който се сваля от огъня, когато заври, за да се добави лимоновият сок. Оставя да изстине, защото се използва студен. Ето защо първо започвате с приготвянето на сиропа, когато правите този великолепен десерт.
  • В тавичка, в която на дъното се поставя маслото, се разстила половината кадаиф и се запича, докато придобие кафеникав цвят, на около 150 градуса, на среден огън.
  • Разстила се сиренето и се покрива с останалата част от кадаифа. Десертът се обръща, за да се приготви само добавеният кадаиф, без да продължава топлинната обработка на вече готовия.
  • Когато и този втори слой кадаиф е готов, десертът още горещ, се залива със захарния сироп, който трябва да е студен.

Интересен е начинът, по който задължително се поднася кюнефето – горещо, за да се разтича кашкавалът или сиренето за кюнефе, да се точи „на конци“, което означава, че сте се справили идеално с приготвянето му.

Сладко изкушение: Бананов кекс с течен шоколад

История на кюнефето

Искате ли да научите любопитната история на кюнефето, докато го приготвяте? Много легенди разказват различна история – от това, че кюнефето е десерт, който не е възникнал като плод на целенасочено усилие, а е бил резултат от грешка на сладкаря, до тази, че десертът е възникнал като символ на мира и гостоприемството, тъй като бил поднесен на арабски войници, преминаващи през пустините на Ориент,а от местните, за да се подкрепят и да възстановят енергията си.

Съществува и легенда, която ни разказва за една обикновена жена от Палестина, която през 15 век създала десерта в опит да поднесе нещо сладко на масата за семейството си, но ѝ липсвали съставки, поради което направила от наличното брашно тънък кадаиф, сложила сирене между два слоя кадаиф и поляла щедро със захарен сироп с розови листенца и ароматни билки, защото само това имала в кухнята си.

Какъвто и да е реалният произход на този великолепен турски десерт, сме повече от доволни, че някога някъде и някой е бил създателят му, за да можем да се наслаждаваме на това сиропирано изкушение днес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Домашен шоколадов пудинг в микровълнова печка

Мариновано филе от сьомга: Ето как да постигнете перфектен вкус

Сочни пилешки бутчета на тиган с перфектната гарнитура

Оригинална рецепта за огретен с карфиол и яйца

Свежа салата айсберг с риба тон: Перфектно предложение

Страхотна супа топчета със застройка

Градинарска супа от тиквички: Лесна рецепта

Супа с нахут, моркови и чушки: Полезна и вкусна

Вкусен БОБ яхния: Класическа рецепта

Ароматна пилешка яхния от тефтера на баба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com