Мармалад от лук – звучи странно, но е много вкусно

8485
Мармалад от лук – звучи странно, но е много вкусно
Снимка: Couleur / Pixabay

Докато у нас наричаме мармалад всяко гъсто сладко, получено чрез варене на плодове и добавяне на захар, пектин, глюкоза и есенеции, в ЕС използват думата мармалад за сладко от цитрусови плодове с добавени вода, захар, пюре и сок, като най-често мармаладът се прави от сочни портокали.

Родината на мармалада е Древна Гърция, от която римляните се научили да правят мармалад от дюли. Счита се, че именно мармаладът от дюли е първият приготвен по света мармалад, откъдето идва и името на този сладък продукт – marmelo означава дюля. По-късно вместо дюли започват масово да се използват цитрусови плодове и корите от тях за приготвянето на мармалад – традиция, която обаче така и не навлиза в нашата култура и у нас за приготвянето на мармалад се използват и в миналото, и днес типични български плодове – шипки, ябълки, круши, сливи, докато цитрусите остават на заден план и се използват много по-рядко за производство на български мармалад.

Всъщност не би следвало да наричаме тези продукти, приготвени от шипки, ябълки и други родни плодове, мармалад, а конфитюр, тъй като думата мармалад е защитена от европейското законодателство и може да се употребява само за продукт, приготвен от цитрусови плодове – малко познат факт, който със сигурност ви е изненадал.

Бутер банички с мармалад: Неустоимо вкусни

Още по-изненадващ е вкусният мармалад от лук, ако изобщо имаме правото да го наричаме мармалад. Изпробвайте рецептата и поднесете на сетивата си невероятно вкусно, изненадващо преживяване независимо дали ще наречете този ароматен и сладък продукт мармалад от лук или конфитюр от лук.

Мармалад от лук? Пробвайте го сега

Споменаването на съществуването на рецепта за мармалад от лук изключително изненадва повечето домакини. След като можем да се насладим на морковена торта и на карамелизирани зеленчуци, защо да не поднесем на небцето си и друга изненада – експлозия от вкусове и аромати, които ни подарява мармаладът от лук? Нетърпеливи ли сте да опитате? Заповядайте рецептата, с която лесно и бързо ще го приготвите в дома си, без да се налага да обикаляте магазините и да срещате учудените погледи на повечето продавачи, които също като вас не са чували за мармалад от лук.

Рецепта за мармалад от лук – какво ви е нужно, за да се насладите на този сладък продукт?

Ако самата идея за мармалад от лук ви е изненадала, още по-изумителни ще ви се сторят другите необходими съставки – различни видове алкохол и вина, съчетани с подправки. Със сигурност няма да ви оставят безучастни и най-подходящите ястия и блюда, с които да сервирате мармалада от лук – сандвичи с месо, бургери, пържоли, плата със сирена и дори просто така – за разкош.

За да си приготвите мармалад от лук или конфитюр от лук са ви нужни:

  • половин килограм червен лук,
  • 2-3 супени лъжици кафява захар,
  • 2-3 супени лъжици зехтин,
  • четвърт пакетче масло или 50 гр.,
  • 100 мл. оцет,
  • по 100 мл. от два вида десертни вина по ваш избори вкус.

Мармалад БЕЗ варене - всеки трябва да я знае тази рецепта

Начин на приготвяне на мармалад от лук – стъпка по стъпка

Рецептата, макар да не е с ниско ниво на трудност, е достатъчно простичка, за да може да я приготви всяка домакиня, ако има желание. Времето, което ще ви е нужно за приготвянето, е не повече от 25-30 минутки, а след това ще може да се насладите на изненадваща наслада за сетивата ви.

Лукът се обелва, измива и нарязва на кръгчета, които следва да запържете, като използвате зехтина. Когато лукът се позапържи и стане мек, добавете кафявата захар и продължете с готвенето до карамелизирането му. Добавете оцета и гответе, докато той изври. Последната стъпка от приготвянето на мармалад от лук е добавянето на вината. Когато част от тях се изпари, тиганът с лука се сваля от огъня, добавя се маслото, докато е горещ, за да се разтопи, налива се в подходящи съдове – бурканчета и се оставя да се охлади. Така приготвен мармаладът може да бъде консумиран и добавян към подходящите ястия, които вече споменахме, през следващите най-малко 20 дни, ако го съхранявате в хладилник. Да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Орехов сладкиш със сладко от смокини

Вкусен КЕКС с какао и орехи: Бърза рецепта

Маслен сладкиш със сладко от ягоди: Ето каква е тайната

Много лесни и вкусни: Ето как да приготвите перфектните бухтички

Ето как да си приготвите агнешка курбан чорба

Агнешка дроб сарма с ориз и заливка за вашата трапеза

Знаете ли как се правят яйцата по арабски?

Как се овкусява агнешкото месо за Великден?

Как се приготвя традиционната великденска питка?

Мек и пухкав козунак - 2 тайни, които трябва да знае всяка домакиня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com