Рецепта за супер вкусни пиперки с доматен сос + няколко изненадващи ползи от зелените пиперки

13955
Рецепта за супер вкусни пиперки с доматен сос + няколко изненадващи ползи от зелените пиперки
Снимка: iStock

Зелените пиперки са просто неузрели. Те обикновено са по-малко сладки от червените пиперки и имат леко горчив вкус. Те са изключително питателни и чудесно допълнение към вашата диета. Нека да разгледаме няколк изненадващи предимства на пиперките:

Добри са за здравето на червата

Пиперките са добър източник на фибри, които са от съществено значение за здравето на червата. Добавянето на богати на фибри храни към диетата може да ви помогне да постигнете препоръчителния прием на фибри от 30–35 грама на ден за мъжете и 25–32 грама на ден за жените

Една чаша (150 грама) суров пипер съдържа 2,5 грама фибри. Проучванията показват, че увеличаването на приема на фибри може да предпази от заболявания на храносмилателната система като рак на дебелото черво и възпалително заболяване на червата.

Яденето на богати на фибри храни също може да помогне за оптималното функциониране на храносмилателната система, като предотвратява запека и насърчава здравословния баланс на чревните бактерии.

Съдържат полезни за здравето растителни съединения

Пиперките съдържат различни растителни съединения, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Например, този зеленчук осигурява флавоноиди, витамин С, фенолни съединения и каротеноиди, всички от които имат благоприятни за здравето ефекти.

Проучване от 2019 г., което анализира концентрациите на биоактивни съединения в пипрките, установи, че в сравнение с червените, зелените пиперки имат повече фенолни киселини, включително мощен тип, наречен р-кумарова киселина.

Проучванията показват, че диетите с високо съдържание на фенолни киселини могат да предпазят от определени здравословни състояния, като инсулинова резистентност, затлъстяване на черния дроб, умствено увреждане и сърдечни заболявания.

Нещо повече, проучване от 2013 г. установи, че екстрактът от зелен пипер има по-висока антиоксидантна активност от екстрактите от червен.

Могат да подпомогнат здравето на сърцето и очите

Тайната на вкусните панирани ПИПЕРКИ

Добавянето на повече плодове и зеленчуци като зелени пиперки към вашата диета е интелигентен начин да насърчите здравето на сърцето и очите си.

Многобройни проучвания свързват диети, богати на плодове и зеленчуци, с по-нисък риск от сърдечни заболявания. Например, яденето на повече плодове и зеленчуци може да подобри рисковите фактори за сърдечни заболявания като повишен холестерол, кръвна захар и нива на кръвно налягане.

Освен това, зелените пиперки са богати на лутеин, каротеноидно хранително вещество, което е от съществено значение за здравето на очите. Лутеинът помага за предпазване от увреждане, причинено от излагане на светлина, на фоторецепторните клетки във вашите очи.

Като такава, храненето с богата на лутеин диета може да помогне за намаляване на риска от свързана с възрастта дегенерация на макулата, състояние, което може да причини загуба на зрение.

Рецепта за най-вкусната лятна вечеря – Пиперки с доматен сос

Необходими продукти

  • 12 бр. пиперки
  • 1 кг домати
  • 5 скилидки чесън
  • 1 връзка магданоз
  • Сол и черен пипер на вкус

Как да направим вкусни пиперки със сирене на фурна?

Начин на приготвяне

1. Пиперките се пекат, обелват и почистват от дръжките и семките. Разрязват се се ляко по дължина и се оставят настрани.

2. След това настъргваме доматите и ги варим в малко мазнина и сол докато течността се изпари и сосът се сгъсти. Добавяме чесъна и малко черен пипер на вкус.

3. След като сосът е готов заливаме пиперките и поръсваме с магданоза.

Ако обичате по-мазна храна или малко по-богат вкус може да изпържите пиперките преди да ги залеете с доматения сос.

Добър апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Най-вкусните панирани тиквички на фурна се приготвят така

Доматен чийзкейк с овче сирене и самардала по рецепта на шеф Виктор Ангелов

С това смути ще елиминирате пролетната умора

Тези зеленчукови мъфини са хит в мрежата

Много вкусно диетично брауни

Кои са най-вкусните манджи с гъби?

Панирани сиренца със сладко от боровинки

Френски бисквити с бадеми: ТОП десерт

Фантастични дробчета по селски с гъби и чушки

Пълнени картофи с кашкавал, шунка и още нещо: Вкусна рецепта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com