Рецепти за масала

6561
Рецепти за масала
Снимка: PDPics / Pixabay

Подправяме ястията не само за да им придадем аромат и вкус. Подправките са полезни за здравето – те улесняват храносмилането, билките и съставките в тях подобряват общото състояние на организма или подпомагат справянето с конкретен проблем.0 Ценните им лечебни свойства редуцират нивата на интоксикация в организма, причинена от обмяната на веществата.

Това прави избора на подправки много специален и ключов в приготвянето на храната. Цяло изкуство е да подбирате билки и подправки, които се съчетават добре заедно и са подходящи за конкретни ястия. Този микс от допълващи се подправки се нарича масала. Масалата не е една конкретна смес, а множество различни. Дори се случва една и съща масала да се различава, когато е приготвена в различни краища на света. 

Масалата може да съдържа от 2 до над 30 различни съставки. Ние ви представяме рецепти за масала, които са популярни в Индия, но вие може да потърсите и рецепти, съчетаващи любимите ви подправки и да си ги приготвите. Когато подправката ви е готова и трябва само да я добавите в ястието, готвенето ще бъде много по-лесно и по-бързо, а резултатите – вкусът на храната – винаги ще са впечатляващи.

Ако искате да отслабнете трайно, консумирайте тези ПОДПРАВКИ

Наднорменото тегло е проблем, който засяга милиони хора по цял свят. Причините за това са най-различни. Често пъти нарушеният метаболиз...

Рецепти за индийски масала

Панч масала

Това е основен вид смес от подправки, която се приготвя и използва в Индия. За приготвянето на тази масала ще са ви нужни равни количества черен синап, кимион и анасон, свързани с бенгалската кухня. Получената смес се съхранява в стъклен съд на тъмно и хладно и винаги се препоръчва запържване, но внимателно, без да загори, за да се отключат ароматите.

Грам масала

5-те най-полезни подправки за здравето

КАРАМФИЛЪТ УСПОКОЯВА БОЛКАТА Тази подправка има много по-важни свойства от това, забодени в портокал например, да парфюмират приятно с...

Може да откриете разнообразни рецепти за грам масала, тъй като се приготвя от различни билки и подправки дори в рамките на Индия. Всяко семейство може да добави или премахне нещо, за да промени рецептата. Единственото, с което приготвящият масала или променящият рецептата следва да се съобрази, е, че грам означава горещ, загряващ, което предполага включване в рецептата на много загряващи подправки. Популярната грам масала съдържа равни количества канела, кардамон, карамфил и черен пипер. Всички те са ароматни и загряващи.

За да приготвите масалата, трябва да запечете подправките на тиган и да ги смелите, след като се охладят. Съхранява се на тъмно и сухо място в стъклен съд. Някои добавят към тази масала дафинов лист, кимион, а трети слагат над 20 подправки, сред които вече споменатите дотук плюс индийско орехче, шафран, анасон, кориандър. Колкото повече подправки и билки слагате в една масала, толкова по-ценна, богата, ароматна и овкусяваща ще е тя, но по-трудна за приготвяне, тъй като ще изисква да откриете всички тези подправки и да ги използвате в приготвянето.

Имате ли своя любима смес от подправки, която приготвяте, без да знаете, че това е масала?

Да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Класическа рецепта за родопски пататник

Бисквитената торта от нашето детство

Топят се в устата: Милинки от тефтера на баба

Оригинална картофена салата с готварска сметана: Става превъзходна

Пушени ребра с боб: Ще си оближете пръстите

Картофени кюфтенца с тиквички: Истинска наслада

Агнешкото ще е още по-сочно, ако му добавите тази съставка

КРЕМ супа от тиквички: Не сте яли по-вкусна

Здравословна салата от червено цвекло и орехи

Как се прави традиционният родопски клин?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com