Тайните на нервозното кюфте

13970
Тайните на нервозното кюфте
Снимка: supichka.com

Вкусвали ли сте нервозно кюфте? Мляното месо с лук и подправки, сред които лют пипер, наречен чили, или ситно нарязани много люти чушлета, е любимото на мнозина нервозно кюфте, чиято пикантност е именно това, което едновременно го отличава от другите кюфтета и му придава несравним вкус и аромат. Леко люти са и татарските кюфтета, в които традиционно се добавя малко люта чушка, но нервозните ги превъзхождат по пикантност.

Произход на кюфтетата и на тяхното име

Ястието от кайма, лук и подправки, което ние наричаме кюфте, е познато и в редица други страни по света, но под други имена. Така например на световно изложение в началото на 20 век немците са продавали кюфтета, наречени от тях хамбургери. Наименованието в България произлиза от персийската дума kūfta, която в превод значи „смилам“. Тъй като кюфтето се прави именно от мляно месо – кайма – това наименование е много подходящо за него.

Кюфтета ще станат още по-вкусни и ще се топят в устата, ако добавите тази съставка към каймата

Името на т.нар. нервозно кюфте вероятно е свързано с лютивия му вкус, който възбужда апетита, а небцето направо кипва  и „възгазва“ от пикантност. Или, ако може да се пошегуваме – с нервите, които изразходвате в приготвянето на нервозно кюфте.

Трикове за приготвяне на нервозно кюфте, без да ви кипнат нервите

Сравнително лесно се хвърлят върху скарата кюфтетата полуфабрикати, но как стоят нещата, ако следва да ги приготвите от нулата – тоест от меленето на месото? Ако не владеете малките тайни на добрите готвачи, може не кюфтето, а вие да станете нервозна. Разкриваме ви някои тънкости, свързани с приготвянето на нервозно кюфте, за да е такова само то в края на приключенското ви готвене, а вие да останете спокойна и доволна от храната, сервирана на масата, която да се изяде с удоволствие и апетит до последната хапка.

Пържени кюфтета, както ги правят майсторите месари

1. Не пропускайте свинското месо и сланината, когато избирате продукти за каймата. Българите традиционно предпочитат кюфтетата по-мазни и обикновено вкусът на кюфтета, в които липсва свинско месо, не им се нрави. 60 на 40 е иделаната пропорция.

2. Подправете мляното месо и го приберете в хладилника, за да стегне. Ако пропуснете тази стъпка, кюфтетата ще ви се разпадат и резултатът ще е плачевен, а нервите ви – опънати до крайност.

3. За да не съхне каймата в хладилника по време на еднодневния ѝ престой там, намажете повърхността ѝ с малко мазнина – олио или зехтин.

4. Опитайте лютите чушлета, преди да ги добавите. Те трябва да са екстра люти, а не просто леко пикантни, за да получите хубаво нервозно кюфте.

5. За екстремно преживяване в света на кулинарията и разгорещено небце добавете към каймата не само ситно нарязано люто чушле, но и чили. Едновременното комбиниране на двете люти съставки прави кюфтето това, което е – нервозно и е изпитание за сетивата на хапващите, които със сигурност ще останат очаровани, ако си падат по лютата храна.

6. И все пак – не прекалявайте с количествата люто. Нервозното кюфте следва да може да се яде, без да плачат хапващите и без да се давят. В противен случай кюфтетата ще си останат на масата, а трудът ви ще е отишъл на вятъра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Не случайно тази гъбена чорба по манастирски е известна из цялата страна

Рецепта за печено агнешко бутче, която се превърна в тотален ХИТ

Неустоим лимонов КЕКС: Най-обичаният десерт

КРЕМ десерт от боровинки и пухкави белтъци

Пълнени чушки с ориз: Класическа рецепта

Козе сирене с мед и орехи: Невероятно вкусно

Бърз огретен с картофи и яйце: Става много вкусно

Вкусни картофени кюфтенца със сиренце

На колко градуса се пече козунак, за да стане много пухкав

Защо не втасва козунака - ето какво сме оплескали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com