Традиционни български разядки, които трябва да присъстват на всяка трапеза

68345
Традиционни български разядки, които трябва да присъстват на всяка трапеза

Голямото преяждане и пищните трапези съвсем не приключват с посрещането на новата година. Януари е наситен с именни дни, които събират около масата близки и приятели. Ако кулинарната ви фантазия се е поизчерпала, а мисълта за поредната порция пържоли и сухи мезета не ви се нрави, опитайте нещо различно – традиционни български разядки. Съобразени с вкуса на българите, приготвяни по изпитани през годините рецепти, лесни и бързи, те са решение както за празничната маса, така и за всеки ден, в който искате да поглезите семейството си. Научете се да ги приготвяте сега, сигурни сме, че ще станат любими на всички в дома ви.

Традиционни български разядки

Предястията, известни у нас като разядки, се поднасят както преди основното ястие, така и вместо салатите и мезетата. Целта им е не само да придружат пълните чаши и да подобрят апетита, поради което е толкова важно да са вкусни и апетитни, но и да и подготвят храносмилателната система за по-пълноценното усвояване на храната. В тях присъстват съставки, характерни за родната ни кухня, които дедите ни са консумирали през вековете, макар самите разядки да са продукт по-скоро на съвременното кулинарно изкуство. Продуктите са подбирани така, че във всяка рецепта да има минимален брой, да се откриват лесно в търговската мрежа и да доставят здравословни ползи за организма. Както и да са традиционно български.

Зимна разядка с 3 продукта – такава вкусотия не сте опитвали

Рецепти за традиционни български разядки

1. Сладко сирене

За приготвянето на тази традиционна българска разядка са ви нужни само 3 съставки – сирене, мед и орехи. И трите са традиционни за кухнята ни и се консумират от незапомнени времена. Медът и орехите са и сред най-полезните за здравето продукти, които доставят на тялото ценни и незаменими витамини и минерали. Важно е да закупите качествен мед, а не имитация. Същото се отнася и за сиренето в тази рецепта. Приготвянето е лесно и бързо – просто нарязвате сиренето на плочки, като може да избирате между краве и козе според предпочитанията и вкуса ви, обливате всяка плочка с мед, поръсвате с орехи, завивате във фолио и печете на фурна, нагрята до 200 градуса в продължение на около 8 минутки. Готови сте да очаровате гостите си със сладко и ароматно сирене с уникален вкус и хрупкав характер, придаден от орехите. Количествата и на орехите и на меда могат да варират, като за плочка сирене обикновено са ви нужни 2 лъжици мед и една предварително натрошени на ситно орехи.

Разядка за ракия, която ще ви отнеме 15 минути

2. Чеснова фантазия

Чесънът е неразделна част от трапезата ни. Той е основно ястие на старите българи, подправка в съвременната кухня, лек в народната медицина и основна съставка в рецептата ни. Освен 5-6 скилидки чесън са ви нужни и 250 гр. крема сирене, 100 гр. твърдо краве сирене, 3 печени капии, 1 чаша кисело мляко, червен пипер и сол. Печените чушки се обелват и нарязват, както и чесънът. Разбъркват се заедно с крема сиренето, киселото мляко и натрошеното краве сирене дълго и внимателно до получаване на консистенция като пастет. Накрая се добавят подправките и също се разбъркват. В идеалния случай ще използвате истински чесън, но ако не е подходящ остатъчният му аромат за случая и гостите ви или семейството ви биха се притеснили, че миришат на чесън, може да използвате и чесън на прах. Той дава необходимия аромат и вкус на тази традиционна българска разядка, без неприятния послевкус. Но… не е толкова полезен. Имайте го предвид.

Най-вкусната разядка за ракия, която се приготвя за 5 минути

3. Катък от Златоград

Рецептата е традиционна за Родопите, но от незапомнени времена се приготвя и консумира и из цялата страна. Тя също е богата на 3 от основните храни, които са консумирали дедите ни – сирене, мляко и чесън. Необходими са ви 5 кофички или бурканчета кисело мляко или 2 кофички изцедено кисело мляко, 200 г овче сирене и 4 скилидки чесън. Сиренето се намачква, чесънът се наситнява или пресова и се смесват с изцеденото кисело мляко. Ако не знаете как се приготвя цедено мляко или нямате тензух за направата му, купете готово, за да сте сигурни в крайния резултат.

Да ви е сладко с тези традиционни български разядки, които трябва да присъстват на всяка трапеза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Уникален дресинг с лимон и чесън за ястия и салати

Сьомга в марината, сервирана с майонезен сос: Така се приготвя в ресторантите

Яхния от нахут и спанак: Лесна и здравословна рецепта

Пикантно свинско с ориз и зеленчуци: Перфектен обяд

Най-бързият и лесен кекс с 2 яйца

Хрупкави пилешки хапки: Тайната е в панировката

Пилешко бон филе с лимон: Ще си оближете пръстите

Оризови кюфтета с овесени ядки и бекон: Оригинална рецепта

Спаначени кюфтенца с пресен лук и сирене: Много вкусни

Пържените филийки на баба – ухаят на детство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com