Закон за чистота на бирата - що е то и коя пивоварна в България го спазва?

15680
Закон за чистота на бирата - що е то и коя пивоварна в България го спазва?
Снимка: Hills Beer

Знаем, че истинските неща не се променят и не губят силата си с течение на времето. Така е и с немския Закон за чистота на бирата -  Reinheitsgebot, което в буквален превод от немски език означава "Закон за чистотата". Райнхайтсгебот повелява, че бирата се произвежда от 4 основни суровини – вода, малц, хмел и мая.

Фотоконкурс по БАЛКОНиерство: Моят балкон - моята Земя

Отмина месец в карантина. И ето, че най-нормалната нужда - да сме на открито - се превърна в лукс. Животът ни продължи от в...

Този закон е въведен от баварския херцог Вилхем IV (1493 – 1550) в град Инголщат и влиза в сила на 23 април (католическият Гергьовден) 1516 г. Неговата цел е да се подобри качеството на бирата, която е от първостепенна важност по онова време и се произвеждала основно от монаси. Освен 4-те основни съставки за производството, в закона се установяват правила за търговията и ценообразуването на бирата. Така с течение на времето, освен в Бавария, през 1906 г. законът е вече валиден за цялата територия на Германия.

Всяка пивоварна в Германия, която спазва Закона за чистотата на бирата, създава пиво, в което не се влага нищо друго освен посочените съставки. Така крайният продукт е защитен от използването на изкуствени добавки, които са разрешени при производството на бира в ЕС.

Добрата новина е, че от 2016 (или точно на 500-годишнината от подписването на Райнхайтсгебот) е открита такава пивоварна и в България. Тя се намира в близост до град Пловдив.

Българската крафт бира Hills се присъединява в набирането на средства за борба с COVID-19

Ръководството взема тежко за бизнеса решение в подкрепа на борбата срещу Covid-19. Не само да не се спре производство за...

В производството на Hills beer е залегнал този закон и традициите на баварското качество на бирата. Майстор-пивоварът е баварец с над 25-годишен опит в индустрията. Волфганг Траутнер задава стандартите и рецептите на 5-те основни бири в портфолиото на Hills Brewery. Всяка една от тях e класика - Пилзнер, Раух, Вайс, Бок или бяла пшенична бира – тип белгийска.

Hills се прави от чиста планинска вода от Родопите и специално подбрани висококачествени суровини от Германия. Целият процес се контролира от трима български технолози, които се грижат от "А до Хилс" за спазването на Райнхайтсгебот. Има и още една съществена "съставка" за качеството на бирата – пивоварната е изградена спрямо най-високите европейски стандарти. Цялото технологично оборудване е на немската фирма Kaspar Schulz - лидер в доставката и монтажа на комплексно оборудване за пивоварни в целия свят.

На истинска бира по нашите земи можем да се радваме благодарение на ентусиазма и жаждата за жива, нефилтрирана и непастьоризирана бира на двамата основатели – ИТ предприемачи от Пловдив и София. След дълго отсъствие и живот в Германия, те решават да пренесат баварските традиции и у нас. Стремежът им е да привлекат ценителите не само на занаятчийска бира, но и на хората, които искат да опитат неподправения вкус на баварско качество, произведено в България.

Нека подкрепим българското качествено производство на занаятчийска бира, за да продължим да и се наслаждаваме в чист вид и в бъдеще.

Със закупуването на всяка бутилка Hills beer се включвате в дарителската кампания към УМБАЛ-Пловдив в подкрепа на медицинските лица и доброволци в борбата с Covid-19. За продуктите и иницативите на Hills beer може да узнаете повече тук: hills.beer

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Вкусни кексчета с тиква и орехи: Перфектен десерт

Каква е тайната на вкусната гъбена крем супа?

Чудесна супа топчета със застройка: Ето как се приготвя

КРЕМ супа от броколи с хрупкави крутони

Този пай с киноа и праз е хит в мрежата

Вкусна, лесна и здравословна великденска разядка

Мини козуначета за Великден – уникално вкусни са

Тази копривена чорба по добруджански е перфектна за началото на пролетта

Тайната съставка на нашите баби за перфектните палачинки

Домашна пилешка супа за ценители

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com