X
 
 

Абитуриентите от випуск 2019 трябва да уредят здравния си статус

2846 0
photo of Абитуриентите от випуск 2019 трябва да уредят здравния си статус
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев
НАП - Русе съветват 1400 младежи от областта, които тази година са завършили средното си образование, че трябва да заплащат сами здравните си осигуровки до постъпването на работа, а бъдещите студенти до записване във висше учебно заведение, редовна форма на обучение в страната или чужбина. За целта е необходимо да подадат еднократно, до промяна на обстоятелствата, декларация образец №7 в офис на НАП по постоянен адрес, по пощата с обратна разписка или с ПИК, ако имат вече издаден. 

В рубриката „Здравно осигуряване” на интернет страницата на НАП е поместена и информацията за попълване и подаване на декларацията, както и образец на формуляра, който може да бъде изтеглен. Декларацията се подава в срок до 25-о число на месеца, следващ месеца на задължението за осигуряване, т.е. от 1 юли трябва сами да плащат осигуровките си за здраве и следва да подадат декларацията до 25 август. Тъй като тази година 25 август е неделя, това може да стане и на 26 август, понеделник. С подаването на декларацията, те следва да внесат първата си вноска за м. юли в размер на 22.40 лв. в този период, а за август – от 1 до 25 септември и т.н., за да не  загубят здравно-осигурителните си права. Вноската може да се заплати без такса в офиса на НАП в Русе чрез наличните 11 бр.  ПОС-терминали на работните места на служителите.

Русенска професионална гимназия получи приз на национален форум

Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ - Русе получи диплом за отличие в номинациите за годишните награди ...

За бъдещите студенти е допустимо да внесат предварително дължимите вноски за целия период на неосигуреност. Преди това обаче трябва да се информират от висшето учебно заведение кога точно стартира осигуряването на първокурсниците, тъй като всеки ВУЗ има различни правила в това отношение. Някои започват да осигуряват студентите си веднага след записването им в първи курс през юли (от първо класиране), така че няма да е необходимо да внасят здравни осигуровки в НАП.

РУ „Ангел Кънчев“ започва да осигурява своите първокурсници от септември, т.е. те трябва да внесат сами здравните си вноски само за юли и август.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Отиде си проф. Юлиан Вучков

На 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков. Това съобщи на профила си във Facebook журналистът Мартин Карбовски. "Бог...