България поиска от Румъния да се включи в оценката за инсинератора край Русе

2941
България поиска от Румъния да се включи в оценката за инсинератора край Русе
Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) съобщи, че е изпратило становище за инвестиционното намерение за изграждане на инсинератор в румънския град Гюргево, намиращ се много близо до Русе.

МОСВ иска допълнителна информация от колегите си в румънското министерство, свързана с опазване качеството на атмосферния въздух и останалите компоненти и фактори на околната среда при реализацията на проекта. Всичко това е от първостепенна важност за защита на здравето и благосъстоянието на българските граждани, казват от ведомството на Юлиян Попов.

Още: Сигнал за опасност: Русе и вечният проблем с миризмата (ВИДЕО)

Предстоят обществени обсъждания в Румъния, а България не е отпаднала като заинтересована страна. Междувременно гражданите вече се задействаха - имаше протести и в Русе, и в Гюргево заради възможността за изграждане на инсталация за изгаряне.

Снимка: БГНЕС

Как България ще се включи?

Според МОСВ, за да се осигури възможност за изразяване на становище относно степента на значимост на въздействието и риска за човешкото здраве, е необходимо информацията да съдържа достатъчно факти, данни, проучвания и обоснованост на направените въз основа на тях анализи и заключения за наличието и степента на здравен риск за населението на гр. Русе, при осъществяването на инвестиционното предложение.

Министерството предоставя на румънските си колеги получените в хода на проведените консултации становища, както и резултатите, получени от осигурения обществен достъп, включително и позицията на гражданските сдружения в град Русе.

Изискването на МОСВ е информацията в доклада за Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) да бъде преработена и допълнена, съобразно описаните забележки и представена отново за изпращане на компетентните органи и заинтересованата общественост.

След оценка на възможното въздействие и предвид непосредствената близост до град Русе, министър Попов изразява желание пред румънския си колега България да вземе участие в процедурата по ОВОС.

Предвид значимостта на темата за гражданите на град Русе, Юлиян Попов предлага след отстраняване на забележките по доклада да бъде организирано обществено обсъждане на инвестиционното предложение на територията на България.

Очаквайте в събота (9 септември) в 21 ч. разговор по темата в Студио Actualno с бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе