КНСБ и фирми от Русе алармират за сивата икономика в страната

2729
КНСБ и фирми от Русе алармират за сивата икономика в страната
Снимка: КНСБ

В Русе се проведе среща по проблемите на сивата икономика, организирана от КНСБ и браншовите организации. България продължава да е сред водещите страни в ЕС в негативната класация на работещи без трудов договор. Това води до милиарди левове загуби към държавния бюджет. Експерти от КНСБ са изчислили, че преки загуби от липсата на трудов договор търпи и всеки един, упражняващ дейност в сивата икономика. С трудов договор работник, който е съкратен ще си получи заплатата, ще се регистрира в бюрото по труда като безработен и ще получава обезщетение. Ако обаче не работи по трудов договор, това няма да се случи.

Над 1 млрд. лв. са загубите за държавата от дейността на нелегалните автосервизи у нас. Контролните органи заявяват, че не срещат съдействие в работата си както от работодателите, така и от работниците, чиито интереси защитават.

Емил Цветков от Русе е собственик на автосервиз с 15 работници и внася годишно над 400 000 лв. за данъци и осигуровки. Сивият сектор в бранша е между 70 и 80% и ощетява значително бюджета.

„За никого не е тайна, че в нерегламентираните сервизи по гаражи, по дворове, по села работят много хора, при условия, неотговарящи на никакви изисквания. Това означава загуба за Русенска област от пари, които не са не постъпили в бюджета, около 30-40 млн. лв. Винаги, когато сме поставяли този въпрос пред държавните институции, отговорът е бил – ние нямаме право да ги проверяваме, защото никъде не са регистрирани. Е, има ли друга държава, в която държавата ще ви отговори по този начин?“, каза Цветков.

Малки са разликите и в строителството, където работниците често нямат трудови договори. Там са наложени най-много санкции от Инспекцията по труда в Русе. От 19 случая на липса на трудови договори, документирани от началото на годината, 11 са в строителния бранш.

„Все още се намират и малки бригади, които са регистрирани като строителна група. Явяват се като подизпълнител на дадени обекти, наемат работници, които нямат необходимата квалификация, и ги използват за общ труд. Това позволява да има такива заплащания, които не са обвързани с работната заплата, с осигурителните доходи, които трябва да се внесат за съответно положения труд и получените възнаграждения“, сподели Христина Димова от строителния синдикат в Русе.

Работодателите използват всякакви вратички в закона, за да се спасят от санкциите, като бързо продават ръководената фирма.

„Това е проблем от години – лесната смяна на имената на фирмите, на адресите. Имали сме случаи, в които, докато тече проверката, това нещо се извършва. Очаквам работодателя да връча акта за нарушение, той се явява и казва – аз вече съм продал фирмата“, тревожно обобщава Светлана Лазарова от Инспекцията по труда в Русе. КНСБ започват активна кампания за борба със сивата икономика, включващо и  мобилно приложени за анонимно подаване на сигнали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Земетресение близо до Русе

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе