Нарастват броят и капацитетът на социалните услуги в Русе

889
Нарастват броят и капацитетът на социалните услуги в Русе
Снимка: община Тетевен

Община Русе ще даде началото на социалната услуга „Кризисен център за непридружени деца, чужди граждани и деца бежанци в риск“. Дейността ще бъде финансово обезпечена от държавния бюджет и от нея ще могат да се възползват 16 потребители. Това стана ясно на днешното заседание на Общинския съвет, на което общинските съветници гласуваха с единодушие промяната.

Новата услуга цели гарантирането на правата и интересите на непридружени деца, чужди граждани и деца бежанци, като ще бъдат създадени условия за отглеждане в безопасна среда и получаване на експертна подкрепа. Община Русе ще възложи изпълнението на дейността на доставчик след провеждането на конкурс. 12 души се очаква да бъде персоналът, който ще се грижи за ползвателите на Кризисния център за непридружени деца, чужди граждани и деца бежанци в риск.

Русе се побратимява с аржентинския град Берисо

На днешното 40-о заседание общинските съветници гласуваха положително Русе да се побратими с аржентинския град Берисо, намиращ се в про...

Община Русе е кандидатствала за още една нова социална услуга, която днес бе гласувана от общинските съветници. „Грижа в дома“ цели да се осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа, като бъдат разширени възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда. Дейностите, извършвани по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027, ще се изпълняват в срок от 12 месеца, а броят на потребителите, които ще могат да кандидатстват, е 493 лица. Ако Община Русе бъде одобрена, услугата ще е напълно безплатна за ползвателите ѝ, а дейностите по нейното изпълнение ще бъдат възложени на отдел „Социални дейности“.

От 1 ноември пък ще бъде увеличен капацитетът на две от вече съществуващите социални услуги на територията на общината. Потребителите на „Центьр за настаняване от семеен тип за деца без увреждания" ще нараснат от 6 на 10 души, а „Дневен център за деца и младежи с увреждания" седмична грижа ще увеличи капацитета си от 20 на 30 ползватели. Финансирането на двете дейности ще продължи да бъде държавно делегирано.

На днешната сесия на ОбС стана ясно и че се удължава срокът за изпълнение на социалната услуга „Топъл обяд“. Потребителите ще получават храната, приготвена в Общинско предприятие „Обществена трапезария и социални жилища“, до края на септември 2025 г. В момента благодарение на проекта биват хранени над 250 нуждаещи се.

Община Русе кандидатства и по Целева програма „Патронажна мобилност за доставка на топъл обяд“ за закупуване на неупотребяван лекотоварен автомобил за разнос на храна до потребителите на социалната услуга. Субсидията по програмата ще е в размер на 39 600 лв., а 10 % от тях ще е съфинансирането от Община Русе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе