Народни представители от Русе искат промени в НПК

2978
Народни представители от Русе искат промени в НПК
Снимка: Община Русе

Депутати от 19 Русенски многомандатен район и юристи от Русе проведоха съвместна среща с предложение за промяна в Наказателно-процесуалния кодекс. Целта е да се промени закона, за да не се допуска съкратено съдебно следствие в случаите, когато за подсъдимите се иска доживотен затвор. Срещата бе по инициатива на медията (ТВН), в която работеше убитата журналистка Виктория Маринова и във връзка с общественото недоволство срещу присъдата от 30 години затвор за убиеца Северин Красимиров, който се възползва от процедурата на съкратеното съдебно следствие и избягна най-тежкото наказание в България.

В срещата участваха депутатите Андриан Райков от ГЕРБ, Искрен Веселинов от Обединени патриоти и Пенчо Милков от БСП, председателят на адвокатската колегия в Русе Людмил Павлов, както и колегите му Андрей Желязков и Иво Пазарджиев.

„На практика глава 27 от НПК прави налагането на най-тежките наказание - доживотен затвор и доживотен затвор без право на замяна неработещо, тъй като дали по собствено решение, или по съвет на защитниците си обвиняемите приемат споразумението като „спасителна мярка“ и така съдът е лишен от възможността да го наложи“, заяви адвокат Андрей Желязков. Освен това, според текстовете, обвиняемият приема фактите по обвинителния акт, а не вината за извършеното престъпление.

Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов припомни случая с убитата във Велико Търново студентка, при който убиецът веднъж се е възползвал от привилегията по глава 27 и след освобождаването му от затвора е извършил второ убийство.

Дискутиращите приеха за основа на бъдещата им работа да се приеме варианта в чл. 369а да се запише: „при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда, както и при престъпления против половата неприкосновеност, съкратено съдебно следствие се допуска само след съгласието на всички страни (прокуратура и частен обвинител, ако има конституиран такъв)“.

В началото на следващия месец е предвидена нова среща за приемане на окончателния вариант, а русенските депутати ще внесат за разглеждане в правната комисия, а след това и в пленарна зала на Народното събрание своето предложение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе