X
 
 

Нощ на литературата ще радва любители на писаното слово в Русе

1356 0
Нощ на литературата ще радва любители на писаното слово в Русе
Снимка: noshtnaliteraturata.com
За осма поредна година в Русе ще се проведе европейската инициатива Нощ на литературата. Нощта на литературата е международно събитие, в което на една и съща дата на различни интересни места в десетки европейски градове се четат откъси от съвременни европейски автори. Целта е хората, обикаляйки читателските гнезда, не само да чуят съвременна европейска литература, но и да се запознаят с интересни или непознати за тях кътчета в даден град. Нощта е с продължителност от 18 до 22 часа, когато на всеки половин час във всяко „читателско гнездо“ се чете отделен откъс (за всяко „гнездо“ по един откъс). Така всеки може да обиколи и да чуе различни откъси и да види различни места.

Главни организатори на събитието са културните институти и посолства на страните членки на ЕС в България (EUNIC България), както и Културно-информационния център на Северна Македония, Представителството на Европейската комисия в България и фондация „Детски книги“. Организатори на Нощ на литературата 2019 в Русе са Община Русе и Международно дружество “Елиас Канети”. Партньор е и Регионална библиотека „Любен Каравелов”.

В Русе, на 15 май, ще има 4 читателски гнезда. В Дом „Канети“  на бул. „Славянски“ 12 ще се представи откъс от „Краят на самотата“ на Бенедикт Уелс от Германия. В градинката пред РБ „Любен Каравелов“, ще бъдат представени откъси от романа на португалската авторка Дулсе Мария Кардозо „Всичко това е любов“. В НЧ „Христо Ботев – 1908 г.”, ул. “Доростол” 45 ще се чете откъс от „Второ лято“ на Кристина Касар-Скалия от Италия, а в Австрийска библиотека на пл. „Свобода“ 4 „Двайсет лева или смърт. Четири пътувания“ на Карл Маркус-Гаус от Австрия.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители