Образованието е акцентът в бюджета на Русе за 2019 г.

727
Образованието е акцентът в бюджета на Русе за 2019 г.
Снимка: Община Русе

Бюджетът за настоящата година на Община Русе бе приет на извънредно заседание. Положителен вот при гласуването дадоха 37 съветници, 9 бяха против (в т.ч. представителите на БСП), трима се въздържаха, а двама не участваха. Финансовият израз на приетия документ е 138 045 361 лв., (вкл. преходния остатък ). Сумата е около 4 млн. лв. повече в сравнение с предходната година.

Бележат ръст шест функции, като за образованието, което е с най-голям дял в бюджета, са осигурени целеви средства от 150 000 лв. за оборудване и ремонти, в т.ч. на дворни пространства в детските градини. Отделени са 20 000 лв. за подпомагане и стимулиране на даровити деца, премиерно е обособено и ново перо - 150 000 лв. за поддържане на детските съоръжения. Неотложните и непредвидени разходи ще се покриват с 220 000  лв.

Приоритетни са проектите за обновяване облика на града, включващи реконструкция и рехабилитация на пешеходната среда и изграждане на зони за обществен отдих; рехабилитация на градските пътни артерии – „Липник“ и „Трети март“; надграждане с втори етап на интегриран градски транспорт; ремонт на 5 сгради от образователната инфраструктура и на Пантеона на възрожденците. Фонд „Малки населени места“ осигурява средства за проекти в размер на 320 хил. лв., както и 700 000 лева за ремонт на уличната им мрежа. В заделените пари за транспорта ще се подпомогнат с предимство хората с увреждания, като се намали цената на техните карти. През 2017 г. и 2018 г. бяха понижени цените на картите за ученици и пенсионери.

Разкриват два нови центъра за социални услуги в Русе

Два нови центъра за хора с увреждания отварят врати в Русе Единият е за лица с психични разстройства, а другият за възрастни хора с раз...

Обекти със стратегическо значение в Инвестиционната програма на Община Русе за 2019 г. са: 

изграждане на голям модерен плувен комплекс; изграждане на спортна зала в СУ „Васил Левски“; енергийна ефективност на система за улично осветление на гр. Русе - подмяна на над 1200 улични и 435 паркови осветители; обновяване на 20 бр. детски площадки и проектиране за обновяването на още 25; изграждане на 2 бр. площадки за фитнес на открито и на 2 бр. стрийт площадки; изпълнение на мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух и обществената хигиена и други.

Бюджетът е в съответствие със заложените цели в Програмата за управление и Общинския план за развитие, с което подпомага изпълнението на Инвестиционната програма, включваща 118 инфраструктурни обекта, в т.ч. и 40 обекта по различни проекти.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе