Пенчо Милков: Книгата „Русе – за първи път в България“ е наша сбъдната мечта

1792
Пенчо Милков: Книгата „Русе – за първи път в България“ е наша сбъдната мечта
Снимка: Actualno.com

„Щастлив съм, че с общи усилия успяхме да осъществим една мечта - да издадем книгата, посветена на първите неща, които са се случили в Русе. Историята на родния ни град винаги ще бъде повод за гордост и единение помежду ни”. С тези думи кандидатът за кмет на Русе Пенчо Милков приветства гостите на премиерата на книгата „Русе - за първи път в България“.

Двуезичното издание е финансирано от Община Русе и събира в хронологичен ред събития и новости, навлезли в България през Русе от 1843 г. до наши дни. Изданието е богато илюстрирано, като някои от снимките и документите се публикуват за първи път.

„Това не първото издание, посветено на Русе, но първото, издадено с мисъл за съхраняване паметта и величието на града ни. Първото издание, с което всеки русенец, който разтвори страниците му, би се гордял. Издание, което ще се надгражда в бъдеще“, сподели един от авторите Стоян Стоянов-Комитски. Той допълни, че Русе е известен в страната като „Град на първите неща“, но до момента не е съществувал сборник, който да увековечи тези данни.

По книгата работиха още инж. Йовчо Стоянов, инж. Румен Кузов и Хачик Лебикян. Редактор е русенският историк засл. доц. Живодар Душков.

„Искам да изкажа специалните си благодарности на специалистите от Регионалния исторически музей проф. Николай Ненов, Дияна Ботева и Кремена Тодорова, от Държавен архив - Русе Толя Чорбаджиева и д-р Надежда Цветкова, от Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ - Теодора Евтимова и д-р Теодора Дянкова. Те съдействаха изключително, за да държим днес книгата в ръцете си“, каза Пенчо Милков.

Документи от личните си архиви и колекции предоставят както авторите, така и русенските краеведи и изследователи на историята на Русе Боян Драганов /консултант на изданието/, Стефан Драганов, Илиян Илиев, Дитер Хес и др. Преводът на английски език е на Миглена Парашкевова и Николай Маринов.

Книгата „Русе – за първи път в България“ е отпечатана от русенското издателство „Авангард Принт“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com