Родолюбиви русенци почетоха паметта на Христо Ботев в Букурещ

1275
Родолюбиви русенци почетоха паметта на Христо Ботев в Букурещ
Снимка: Община Русе

В Деня на Ботев и загиналите за свободата на България - 2 юни, зам.-кметът на Русе Енчо Енчев и родолюбиви русенци посетиха Букурещ, за да отдадат почит към паметта и делото на иконата на българското революционно движение в доосвобожденска България.

В 11:00 ч. пред бюст-паметника на Христо Ботев в парка „Михай I“ в Букурещ се състоя възпоменателна церемония, на която бяха поднесени венци и цветя, а присъстващите коленичиха и с едноминутно мълчание почетоха паметта на видния поет и революционер. По традиция беше отдадена почит и пред паметника на Апостола на свободата Васил Левски.

1000 танцьори от цял свят ще се състезават в Русе

Този уикенд /4 и 5 юни/ в Доходното здание в Русе ще се проведе шестият Международен танцов конкурс Movmnt Intrnational Dance Competiti...

На церемонията присъстваха посланикът ни в Букурещ Н.Пр. Радко Влайков, военният аташе на България в Румъния и Молдова Красимир Кръстев, културният аташе към посолството Борислав Бориславов, ръководителят на Службата по търговско-икономическите въпроси към посолството на България в Румъния Ивайло Маринов, проф. Лука Велчов – председател на българската общност „Братство“ в Румъния, дипломати и представители на българската общност в Букурещ, гости от русенското читалище „Христо Ботев-1908“ и от дружество „Традиция“.

"Българският народ винаги ще е признателен на румънския за това, че даде не само подслон на едни от най-видните личности в родната ни история - Христо Ботев, Васил Левски, Любен Каравелов, Георги С. Раковски, но и възможност да работят и да организират дейностите, свързани с освобождението на България", заяви в приветственото си слово посланик Влайков. Той благодари и на нашите сънародници в Румъния за това, че са пазители на българския дух, език и традиции, с които през годините успяват да съхранят националната ни идентичност.

Слово за делото на Христо Ботев произнесе и председателят на едноименното народно читалище Вяра Косева, която повдигна възрожденския дух на събитието, припомняйки заветите на революционера. Тя прие и поздравления за 25-годишнината от провеждането на първия пътуващ семинар "По Ботевите и възрожденски места в Румъния".

Русе отбеляза 146 години от гибелта на Ботев

Десетки русенци се събраха днес пред мемориала на загиналите във войните за национално обединение, за да почетат паметта на Христо Боте...

В 13 ч. в клуба на Демократичния съюз на българите в Букурещ се състоя кръгла маса под надслов "Христо Ботев, Букурещ и Българското национално-освободително движение". В нея участваха Живодар Душков, Стоян Стоянов, д-р Даниела Вучкова от БАН, Вяра Косева, Виолета Фратева и представители на съюза. На семинара беше представена и книгата на Стоян Стоянов - Комитски "Христо Ботев и Русе", а читалищните дейци Живодар Душков и Георги Николов получиха поздравления за своите юбилейни 75-годишнини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе