Румънски полицаи подкрепиха протеста на колегите си в Русе

1019
Румънски полицаи подкрепиха протеста на колегите си в Русе
Снимка: БГНЕС

Полицаи от Румъния се включиха в протеста на българските си колеги, който се състоя днес (22 декември) по обед пред сградата на областната администрация в Русе.

Мълчаливият митинг продължи около час, като в него участваха служители на реда от Гранична полиция, Охранителна полиция, както и полицаи от Кубрат и Исперих, предаде БГНЕС.

МВР спешно търси да наеме 5000 служители

Спешно търсят хора за нуждите на МВР. Полицията обяви конкурси за над 5000 служители на реда. Недостигът е налице, тъй като много служ...

Протестиращите, макар и малобройни, настояха отново за трите основни искания – по-високи заплати с 15%, които да се изплатят със задна дата от 1 юли, нов закон за МВР и промени на сегашния закон. „Вярно, че такова решение имаше вчера и онзи ден на Съвета за тристранно партньорство, но не е официализирано. Искаме заплатите да бъдат обвързани със социално изразим показател като средна работна заплата за страната или основна такава и коефициент. Има нужда и от нов закон за МВР с изцяло нова концепция, която да гарантира една дълговечност в направените промени и да бъде изготвена съвместно с професионалното, политическото и синдикалните ръководства, за да не се получават сътресенията, които се получаваха през последните години - всяка една промяна да претърпява по 20-30 промени“, коментира Венелин Шопов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР в Русе.

Според него в системата се трупа напрежение, има много проблеми, но не и решение. „Напротив, положението е трагично. Управленията са празни откъм състав, незаети бройки, неперспективна професия стана, млади хора няма, на които да се предаде опит. Практиката показва, че на третата-четвъртата година повечето от младите колеги напускат системата. Целта на повечето е излизат в чужбина, не остават в България“, каза още Шопов.

Румънските полицаи споделиха, че подкрепят колегите си в България, които само преди два дни са присъствали на техния протест в Букурещ. Там исканията са били подобни – за по-високи заплати, по-добри условия за работа, нови коли и униформи. В същото време обаче заплатите на служителите на реда в Румъния са с 50 процента по-високи от тези на българските им колеги. „Подкрепяме се, защото ние, полицаите от всички държави, сме като една голяма фамилия“, заяви Костин Ницу от полицията в Гюргево.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе