Русе е „Най-зелена община за 2018 година“

2195
Русе е „Най-зелена община за 2018 година“
Снимка: Actualno.com/Юрий Илиев

На 6 февруари, в Заседателна зала на Община Русе, се състоя церемонията по удостояването с приза „Най-зелена община за 2018 година“ в конкурса на „Екопак България“ АД. Наградата се връчва на партньори на организацията за разделно събиране на отпадъци от опаковки, които са инвестирали в ефективни зелени проекти. Конкурсът се организира за четвърти пореден път. Наградата – чек от 25 000 лв., придружен от статуетка и грамота за „Най-зелена община“ за 2018 г., бе връчена от изпълнителния директор на „Екопак България“ АД Тодор Бургуджиев на кмета на Русе Пламен Стоилов.

„Русе е община, в която разделното събиране на отпадъци от опаковки е познат и възприет от голяма част от населението процес. Радващо е, че се планират усилия за обучаване на най-малките, които обикновено са най-ентусиазираните привърженици на грижата за природата“, каза Тодор Бургуджиев.

Пред кореспондента на Actualno.com той сподели, че през последните 9-10 години между Областна администрация – Русе, Община Русе и „Екопак България“ АД  се осъществява отлично сътрудничество при поставянето и поддържането на контейнерите за смет. В същото време бе съпричастен към общата тревога в града за паленето и рушенето на контейнерите от хулигани и клошари.  

Конкурсът бе в 3 категории – малка, средна и голяма община. Представените проекти бяха оценявани по критерии като креативност, иновативност, мащабност, добри практики и резултатност.

„Проектът, с който Община Русе спечели надпреварата в своята категория, е информационно-образователна кампания под мотото „Върнете ме в природата“, за деца в училищна възраст за популяризиране на разделното събиране на отпадъци от опаковки”, поясни заместник-кметът по комунални дейности Наталия Кръстева.

В новата кампания за малчуганите от I до IV клас ще се проведат екологични часове, в които ще се покажат на учениците как да изхвърлят разделно отпадъците си от опаковки и какъв е пътят до неговото оползотворяване. Важно е децата да научат всичко за видовете отпадъци, за необходимото време за разграждането им в природата и до какви щети води замърсяването на природата. Програмата ще обхване училища в града, подбрани по определени критерии, като водещ ще бъде достигането до по-голям брой ученици. В тези училища ще бъдат монтирани интерактивни дигитални терминали, оборудвани със специално разработен софтуер, чрез които ще се провеждат обученията. Обучението ще премине през пет етапа. Под формата на интерактивна игра децата ще усвояват знания по опазване на околната среда. Ще се проведе конкурс за най-добра рисунка на екологична тематика и ще се избере „Най-добър еко ученик“. „Екопак България“ АД осигурява на 50 деца, отличени в конкурса да посетят Образователния център на дружеството в София.

Бургас е "Най-зелена община" за 2016 г. в конкурс на Екопак

Община Бургас спечели конкурса „Най-зелена община на Екопак“ за 2016 г. с проект за електронно отчитане на разделно събрани...

„Възпитанието към разделно събиране като начин да съхраним природата и ресурсите трябва да тръгне от най-младите", защото възрастен човек трудно ще научиш защо е нужно да разделя хартията, метала и стъклото, докато за децата това е лесно", каза кметът Стоилов.

На територията на град Русе има разположени общо 803 контейнера за разделно събиране на отпадъци. Жълтите са 268 на брой и в тях се оставя пластмаса и метал. Сините контейнери са 269 на брой и са за хартия и картон, а 266 са зелените – за стъкло.

През септември 2019 г. започва следващото издание на конкурса „Най-зелена община на Екопак“. Регистрацията на проекти е на : http://ecopack.bg/naizelenaobshtina/

„Екопак България“ АД e организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки, която организира и обслужва системата за разделно събиране на отпадъци от опаковки в 83 български общини. Мисията на организацията е да oползотворява отпадъците от опаковки с грижа за обществото и природата, да се грижи за чистотата на българските общини и да бъде техен партньор в дейностите по управление на отпадъците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе