Русе отбеляза тържествено 3 март

1581
Русе отбеляза тържествено 3 март
Снимка: Община Русе

Празнично шествие по централната улица на града на 80-метров трибагреник, носен от ученици от всички русенски училища, отбеляза началото на честването на Националния празник на Република България – 3-ти март. Съпровождани от музикантите от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, участниците в шествието достигнаха до площад „Свобода“, където малката Ема Велчева от Детска вокална група „Слънце“ при Общинския детски център за култура и изкуство изпълни националния химн.

„Докато я има България, ще пребъде и нейната признателност към човешката саможертва за избавлението ни от робските окови. Руски, украински, румънски, сръбски, финландски храбри мъже, знайни и незнайни, редом, са оставили домовете си и са се сражавали за свободна България, заедно с безумно смелите български опълченци. На бойното поле, пред лицето на саможертвата и смъртта, в ума и сърцето на всеки един, важни са каузите, целите, не нациите, не държавите“, каза кметът Пенчо Милков.

Шипка: Тук има паметник и на загиналите украински воини

Това не е история, която всеки иска да чуе. Но със сигурност е от онези, които изпълват със стотици смесени емоции и последната клетка ...

На събитието присъстваха още председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, областният управител Анатоли Станев, представители на Община Гюргево и председателят на Окръжен съвет-Гюргево Думитру Беану, народни представители от Русе, официални гости и граждани.

Отбелязването на празника продължи с тържествена церемония по приемане на почетния караул и поднасяне на венци и цветя. Свещеници от русенската епархия произнесоха заупокойна молитва и благодарствен молебен за падналите за Освобождението на родината. Празнично слово произнесе и областният управител Анатоли Станев, а Бориса Кунева от ДВГ „Слънце“ с художествен ръководител д-р Наталия Константинова изпълни „Молитва за България“.

Програмата продължи с хоротека, организирана от Фолклорен танцов клуб „Родолюбец“, в която се включиха стотици любители на народните танци.

От 18 часа в Голямата зала на Доходното здание ще се състои концертът „От векове за векове” на децата от Общински детски център за култура и изкуство и Общински младежки дом –Русе.

Изгонете руския посланик заради внушения за 3 март и Украйна, настояват Хаджигенов и Бабикян

"След като лицето Митрофанова публично обиди целия български народ и властта с определението "подлоги", на 3-ти март тя си позволи груб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе