Русенска фондация с 287 събития за една година

878
Русенска фондация с 287 събития за една година
Снимка: Община Русе

На 12 февруари д-р Страхил Карапчански, Председател на Управителния съвет на Фондация „Русе – град на свободния дух“ официално представи по-важните акценти от нейната работа за изминалата година.

Той припомни, че през 2018 г. са осъществени 287 събития. 36 екипа са работили за интересни проекти, а активните участници са били два пъти повече от 2017 г. Създадени са 960 творчески продукта и реализирани 284 партньорства.

В рамките на фонд „Лицата на Русе“ са подкрепени 101 местни таланти, сред които  две талантливи лица и четири творчески екипа от Община Русе. Продължава благотворителната кампания за обновяването на музикалните инструменти в НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ в  Русе. Необходими са 146 250 лв. за постепенно закупуване на нови 15 пиана.

През 2018 г. по специално разкритата за целта сметка на Фондация „Русе – град на свободния дух“ са постъпили 2362  лв. от общо 4 дарения. Общата събрана сума за две години е 6881 лв., а кампанията ще продължи и през настоящата година. 

Успешно е приключил проект „Интегрирана мултимедийна платформа за активни култура и туризъм“. Чрез разработеното безплатно туристическо мобилно приложение Impact-tour, услугите са достъпни за всяко мобилно устройство, работещо с операционна система Андроид и iOS.

За първи път в Русе се проведе музикален пърформанс „Европа – това сме ние“. Той бе част от проекта „Познаваме Европа – повишаване информираността на гражданите на Община Русе относно приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС“. Проведоха се още Фестивал „3D стрийт арт“ -  форма на общуване чрез изкуство, както и Парад на ретро автомобили и Грийн рок фест.

Само за 40 дни в края на 2018 г. над 10 000 русенци и гости на града станаха част от зимните  приключения:  „Сребърните кънки“ и „Първи стъпки на кънки върху лед“, на възстановената  след дълга пауза ледена пързалка.

Специално внимание бе обърнато на програма „Знание и растеж“ в сферата на образованието, науката, новите технологии и историята. По инициатива на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Фондация „Еконт“ в края на 2017  и началото на 2018 година бе обявено поредното издание на конкурса. В резултат по програмата за 2018 г. бяха одобрени 20 проекта,  финансирани със 121 455 лв., а общата стойност на проектите е 201 232 лв. От тях до края на 2018 г. успешно бяха реализирани 18 проекта. През 2018 г. приключи реализирането на още 9 проекта, одобрени по програма „Знание и растеж“ за периода 2017/2018 г.

Приходите на Фондацията за 2018 година възлизат на 385 561 лв.  От тях 144 997 лв. са от 29 дарения в полза на кампаниите „Русе – град на свободния дух“ и „Талант без граници“, от които 2 са на физически лица. Провежда се конкурс за проектни предложения по програма „Знание и растеж“ на Фондация „Русе – град на свободния дух“  и Фондация „Еконт“ за 2019 г. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе