В Русе ще изграждат интерактивен музей, посветен на река Дунав

4196
В Русе  ще изграждат интерактивен музей, посветен на река Дунав
Снимка: БГНЕС

Във връзка с отворена покана за подаване на проектни предложения по Програма „INTERREG V-A Румъния-България 2014-2020 г.“ Община Русе е в процес на разработване на проектно предложение „Валоризация на общото местно и европейско нематериално културно наследство чрез интерактивен музей“. Самото предложение получи зелена светлина от Общински съвет - Русе и предстои да продължи работата по него, информира Topnovini.bg.

По време на заседанието на местния парламент възникна дебат доколко е удачно да се прави музей точно на това място, при положение че вече е имало идеи мястото да се ползва за други цели. Стефан Бучаков (ВМРО) направи предложение точката да бъде отложена за да се обсъдят и други варианти, тъй като сегашното предложение идва в последния момент. Зам.-кметът Страхил Карапчанскии обясни, че това е уникална възможност, която се открива за завършването на сградата, средствата са основно безвъзмездно финансиране, и Русе трябва да се възползва от тази възможност.

Нивото на Дунав достигна условната кота нула

Нивото на река Дунав при Русе стигна условната кота „нула“. От утре се очаква водният стоеж да бъде с минусов знак, което д...

Александър Неделчев (БСП) обърна внимание, че липсват разчети и прогнози за приходи и разходи на помещенията, което повдига съмнения за по-нататъшното им използване и поддръжка.

Въпреки заявките за коректни дебати и невлизане в предизборна реторика, отново бяха отправени взаимни обвинения относно усвояването на европейските фондове, както и работата на общинската администрация през този и предишните мандати. След като безплодните дебати продължиха, бе направено предложение за прекратяването им, което бе прието. Не бе прието предложението за отлагане на самото предложение, тъй като на практика с това ще бъде изпуснат срока за кандидатстване. Самото предложение бе прието с голямо мнозинство, само един глас "Против" и 4 "Въздържал се".

Проектът е в рамките на първата покана за кандидатстване по програмата, Приоритетна ос 2 „Един зелен регион”, Специфична цел 2.1 „Подобряване на опазването и устойчивото използване на природното наследство, ресурсите и културното наследство“, с краен срок за подаване 30.09.2015 г.

Той ще бъде изпълнен в партньорство между Община Русе, България (Водещ партньор) и Община Гюргево, Румъния (Партньор 2). Общата стойност на проектното предложение е разпределена между партньорите.

За Община Русе до 4,5 млн. евро, от които 85% от Европейски фонд за регионално развитие, 13% национално съфинансиране и 2% собствено участие на Община Русе.

Обстановката по река Дунав е усложнена, нивото продължава да спада

Обстановката по река Дунав остава усложнена. Нивото продължава да спада, а критичните участъци в българската част на реката вече са 26,...

За Община Гюргево са до 1,5 млн. евро, от които 85% от Европейски фонд за регионално развитие, 13% национално съфинансиране и 2% собствено участие на Община Гюргево.

В българската си част проектът предвижда изработване на инвестиционен проект и изпълнение на строително-монтажни работи във връзка със създаването на „Музей на река Дунав“. Основната цел на проекта е да се изгради съвременна сграда на три етажа, която да съчетава функциите на музей (експозиционната площ да бъде основна), зали за събития, търговски и административни площи.

Основен мотив на музея ще бъде река Дунав – обединяваща западна и източна Европа, както търговски, така и културно – реката като носител на мултикултурния европейски дух, на единение и общност. Сградата на „Музей на река Дунав” ще бъде разположена на мястото отредено за изграждане на корпус „Е”, „Ж” и „И” към сградата на „Доходно здание”.

Предвижда се на първия етаж да бъдат разположени както музейната част, така и магазин за сувенири, ресторант, зрителна зала. На втори и трети етаж ще се изградят експозиционни площи, зрителна зала, зали за събития, офис помещения за администрацията. На всяко от нивата се предвижда обособяване на фоайета, санитарни помещения и вертикална комуникация за връзка между нивата на сградата.

В румънската си част проектът предвижда установяване на модерен музей в съществуваща сграда до канал Кама, която да бъде оборудвана с модерни мултимедийни устройства.

Московски: След месец ще има речна информационна система на Дунав

Може би след един месец ще приключи проектът за речна информационна система на река Дунав. Това заяви министърът на транспорта и информ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе