10 години от смъртта на режисьора Димитър Гочев - едно от най-големите имена в съвременния европейски театър

2510
10 години от смъртта на режисьора Димитър Гочев - едно от най-големите имена в съвременния европейски театър
Снимка: Народен театър

Днес, 20 октомври, се навършват 10 години от смъртта на режисьора Димитър Гочев – едно от най-големите имена в съвременния европейски театър. В годините между 1977 и 1985 г. той работи в България и Германия, а от 1986 г. трайно се установява в Германия, като се превръща в емблематична фигура за немскоезичния театър. Работата му е едновременно интуитивна, поетична, дълбока, но и рационална, ерудирана, интелектуална. Димитър Гочев казва, че телата на актьорите са по-умни от всеки режисьор. В спектаклите му думите и езикът се превръщат в телесна енергия, която задвижва целия театрален организъм. За него театърът идва от петите (запомнил го е от Хайнер Мюлер) – "да влязат петите в ход, да се затресе тялото…" 

Димитър Гочев е роден през 1943 г. в Първомай. През 1961 г. пристига в Източен Берлин, за да учи ветеринарна медицина, но попада на спектакъла на швейцарския режисьор Бено Бесон – "Мирът" по Аристофан, в Дойчес театър. И както самият Гочев казва: "нещо ме тресна по главата… вцепених се от възхищение". 

Така той заменя ветеринарната медицина с театрознание и неотлъчно следва Бено Бесон като негов асистент, което оказва огромно влияние върху театралната му естетика. Другата съдбоносна среща е с драматурга Хайнер Мюлер. Гочев дебютира като режисьор в театъра в Нордхаузен през 1977 г. – с една от първите пиеси на Мюлер – "Женска комедия". Оттогава Димитър Гочев постоянно се връща към текстовете на драматурга и прави много от тях. През 1983 г. поставя "Филоктет" на Хайнер Мюлер в театър "София", като спектакълът безспорно е едно от ярките събития в новата история на българския театър. По повод постановката Хайнер Мюлер пише писмо на Гочев, в което му казва, че за пръв път е видял "превода на текста в езика на тялото". След "Филоктет" Митко Гочев е поканен в Германия да постави друго заглавие на Мюлер – "Квартет", като повече не се връща в България.

Още: "Антихрист. Глави VIII, X, XI" на Стилиян Петров с премиера на 1 и 2 ноември в Народния театър

Постановките му редовно попадат в основната селекция на берлинския фестивал "Театрални срещи". Сред тях са: "Битката на негъра и кучетата" от Бернар-Мари Колтес, "Иванов" от А. Чехов и др. Неговата сценична версия на античната трагедия "Перси" (Хайнер Мюлер по Есхил) получава наградата "Спектакъл на годината" за 2007 г. През 2011 г. заедно с актьорите Самуел Финци, Алмут Цилхер и Волфрам Кох, с които прави повечето от постановките си, Димитър Гочев е удостоен и с една от най-значимите награди за театър в Германия и в Европа – театралната награда на Берлин. 

От спектаклите, които Димитър Гочев е правил в Германия и в България, са гостували: "Госпожица Юлия" на Стриндберг, "Войцек" на Бюхнер, "Забравени от небето" на Екатерина Томова, "Пепел върху пепел" по Пинтър, "Месец в Дахау" на Владимир Сорокин, "Филоктет" на Хайнер Мюлер, "Буре барут" на Деян Дуковски. Последната среща на българската публика с театъра на Гочев е през 2007 г., когато на сцената на Народен театър "Иван Вазов" се играят спектаклите "Битката на негъра и кучетата" и "Персите". 

Днес Народният театър си спомня за големия режисьор Димитър Гочев чрез три кратки интервюта – на съпругата му, актрисата Алмут Цилхер, на режисьора Иван Пантелеев и на актьора Самуел Финци, които ни връщат към личността и работата на Димитър Гочев. Творчеството на Гочев остави трайна следа не само в историята на театъра, но и в съзнанието на публиката. Интервютата, дело на главния драматург на Народния театър - д-р Мира Тодорова, можете да откриете на сайта на театъра.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com