Деветият ACT Фестивал за свободен театър идва с дебюти и театър без актьори

1373
Деветият ACT Фестивал за свободен театър идва с дебюти и театър без актьори
Снимка: ACT Фестивал

Списъкът с теми в спектаклите е отражение на горещите точки в съвремието – от домашното насилие и агресията, през проституцията, любовта, новите технологии и асистираното самоубийство

Деветият АСТ Фестивал за свободен театър ще се проведе от 18-ти до 23-ти октомври и ще представи най-доброто на независимата сцена у нас, както и интересни развития на театралния език и реалност в международната програма. Надсловът “Все по-топло” на тазгодишното издание акцентира върху все по-успешните опити на артистите да открият темите и сценичния изказ, необходими за достигането до съвременната публика.

Фестивалът ще бъде открит с BURN – международен сайт спесифик спектакъл на холандския колектив United Cowboys, с участието на холандски и български актьори. В продължение на 4 часа (от 19.00 до 23.00 часа на 18 октомври) те ще превърнат Къща-музей “Андрей Николов” към Националната Галерия в “биотоп” - самодостатъчна артистична екосистема, обитавана от танцьори, изпълнители и музиканти. Зрителите ще могат да влизат и излизат (входът е свободен) и всеки да изживее постановката по свой начин, уникален в перспективата, времето и пространството.

Дълбоко в душата на съвременния човек ще ни потопи нашумялото германско артистично дуо Markus&Markus с Ibsen: Ghosts. Спектакълът взима вдъхновението си от драматургичния казус за асистираното самоубийство в пиесата на Ибсен „Призраци“. След което документира и проследява последните дни на 80-годишната Марго, докато тя се подготвя да отиде в Швейцария, за да бъде евтаназирана. Без да реши поставената морална дилема, постановката добавя още дилеми към нея. Какво е позволено да се показва в театъра? Кога ставаме воайори? Какво е умирането и какво – безсмъртието...

CRAVE#2 на Театър Баест от Копенхаген, Дания е лекция-пърформанс на тема проституция на актрисата Айа Дуе, която разкрива собственото си тяло и кани публиката в интимното пространство, където се случва сексуалният труд, но освен това - и в публичната сфера, където нормативните истини за него формират определени образи на това какво е проститутката.

Четвъртият участник в международната програма на фестивала пък е музикално – визуалният хай-тек експеримент на Vigroux / D’Hasellerот Франция - „H“, по едноименната мистична поема на Артюр Рембо, който ще покаже може ли да съществува театър без човешко присъствие на сцената…

Не по-малко горещи и провокативни са постановките от българската програма на ACT Фестивал за свободен театър 2019.

Проф. Надежда Сейкова с награда от академия „Флоран“

Проф. Надежда Сейкова получи престижната почетна награда за театрална педагогика на френската академия за театър и кино „Флоран&l...

„Синята брада - брак без приказка“ /реж. Василена Радева/ е авторски пърформанс за домашното насилие и толеранса към сексисткото отношение в патриархално общество.

Нестандартния прочит на „Ричард 3“ /реж. Явор Костов и Мартин Ноев/ пък ще покаже пиесата през погледа на двама мъже, които обикновено продават моторно масло и са принудени да се запишат на курс по маркетинг.

Преселението, релокацията, емиграцията през погледа на Ванга пък показва мултинационалната продукция „Дом за овце и сънища“ /реж. Гергана Димитрова/ - носител на награди Икар за главна женска роля на Здрава Каменова и авторска музика на Павел Хаджиев.

Три различни движенчески и танцови спектакли са селектирани в българската програма на фестивала тази година. „Сияние“ на танцова компания “Дюн” и германския звуков артист АбелКорнински ще покаже на зрителите артистичен процес, базиран върху сливане на танц, светлина, звуки човешко присъствие. „Hating machine” на хореографката Марион Дърова се занимава с актуалната тема за всепроникващата в определени обществени групи омраза през движение и хумор, без осъждане. „SIX LOVE SONGS“ е хореографски концерт на Жана Пенчева - резултат от сътрудничеството между музика и танц, провокирано от идеята, как може да се визуализира провалената любов.

Специален фокус в програмата на ACT фестивала тази година ще бъдат дебютите.

Най-доброто от независимата сцена на АСТ Фестивал за свободен театър 2019

Деветият АСТ Фестивал за свободен театър ще се проведе от 18-и до 23-и октомври и ще включва най-доброто от съвременната българска неза...

Режисьорката Александра Петрова влиза в програмата с пърформанса “Цикадите” по многократно отличаваната пиеса на Мирослав Христов. Сюжетът е своеобразна машина на времето, пренасяща зрителя от едно място на друго.

Вторият дебютант в програмата е режисьорът Дина Маркова с „Животът е сън“ - антиутопична хорър приказка, която противопоставя безгрижието на детските игри на политическите игри и манипулации и се пита как в една радиоактивна реалност мутира човешкото в човека.

***

Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. АСТ Фестивал за свободен театър 2019 се реализира с финансовата подкрепа на Столична община, Министерство на културата на Република България и Национален фонд “Култура”. Проектът се организира с финансовата подкрепа на Посолство на Кралство Нидерландия в България, Гьоте-институт България, Френски институт в България, Австрийско посолство София.

Медийни партньори на събитието са actualno.com и sofialive.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

Наградите "Златен кукерикон" 2024 ще са с тема "Кой не знае?"

Връчиха наградите ИКАР 2024: Вижте големите победители (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Изкуството е мир: Вижте посланието на Юн Фосе за Международния ден на театъра

Отбелязваме 100 години от рождението на големия български актьор Георги Попов

Master The Failure Vol. 1: Истории за провала и научените уроци по "трудния" начин

Калина Вълчева е носителят на наградата за куклен театър "СИВИНА"

"Сфумато" стартира собствена подкаст поредица

Връчват наградите СИВИНA в Деня на кукления театър

Артистичният директор на Театър "Оберхаузен" Катрин Медлер поставя спектакъл в Народния театър

Поредицата "Опера в киното" идва в България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена